Znate li šta znače slova u imenu IKEA? Ili šta je inspirisalo kreatora Androida za logotip? Čitajte dalje i otkrijte istoriju svetski poznatih brendova i šta je uticalo na stvaranje logotipova. 🙂

Pepsi

Prema tvorcu Pepsija, Davis Bradham, njegov napitak napravljen od vode, šećera, karamele, limunovog ulja i oraščića je uticao na proces probave. Zbog toga je i osmislio ime Pepsi, što je izraz za probavne smetnje.
Za više od sto godina koliko postoji Pepsi, logotip se dosta puta menjao. Zanimljivo je da je kompanija morala da plati više od milion dolara za ovaj logotip. Pepsi logotip, krug od plavih i crvenih polovina razdvojenih belim talasom, povezan je sa magnetnim poljem Zemlje, Pitagorinom teoremom, teorijom zlatnih odnosa, ali najviše sa američkom zastavom.

Chupa Chups

Enric Bernad je prvi primetio da se roditelji uglavnom ljute na decu kada su im ruke umazane od slatkiša. Tako je došao na ideju da prodaje slatkiše na štapićima, a ova jednostavna, ali genijalna ideja ga je učinila bogatim.
Ime lizala potiče od španskog glagola chupar – sisati. Čuveni Salvador Dali je nacrtao logotip za Chupa Chups. Predložio je da nacrta kamilicu, a da boje budu inspirisane španskom zastavom. Slika na logotipu nije sa strane, već na vrhu lizala. Kasnije je logo izmenjen, ali je generalno izgled ostao isti.

Asus

Malo ljudi zna, ali ime ove tajvanske kompanije ima zanimljivu istoriju. Kako se ispostavilo, osnivači su želeli da ga nazovu po krilatom konju Pegazu (Pegasus). Ali su kasnije odlučili da izbrišu prva tri slova, kako bi ime njihove kompanije bilo među prvima u telefonskim imenicima.

IKEA

Većina proizvoda u ovoj prodavnici je nazvano teško izgovorljivim švedskim imenima, ali naziv same kompanije je drugačiji. Tvorac kompanije, Ingvar Kamprad, smislio je akronim koristeći prva slova svog imena i prezimena i prva slova farme gde je rođen – Elmtaryd u Agunnarydu.
Logotip je prilično jednostavan i povezan je sa bojama švedske zastave. 

Android

Prema legendi, osnivača kompanije Andy Rubin su zvali android jer je voleo robote. Tako je kada je počeo da radi na sopstvenom operativnom sistemu, odabrao baš to ime. 
Logotip Androida je nacrtala Irina Blok. Pokušala je da nacrta robota, a pravu sliku je dobila tek kad se podsetila crtane slike na vratima WC-a.

Instagram

Osnivač popularne aplikacije, Kevin Systrom, zainteresovao se za fotografiju pre nego što je stvorio Instagram. Na primer, voleo je trenutne fotografije koje je voleo Polaroid. Tako je nastala reč instant. Fotografije se mogu slati kao poruke ili telegrami, pa odatle kombinacija trenutnog i telegrama = Instagram. 
Logotip je inspirisan imenom – nešto izmenjena slika retro kamere Polaroid OneStep. 

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime