Cimet je snažan začin koji se već hiljadama godina koristi u medicini širom sveta. Njegov izrazito slatki ukus doprinosi da se svakodnevno upotrebljava u brojnim receptima.

Jedinstveni miris, boja i ukus cimeta javljaju se zbog masnog dela drveta sa kog raste. Samo ½ kašičice cimeta svakodnevno može imati pozitivne efekte na nivo šećera u krvi, varenje, imunitet i još mnogo toga.

 

Navešćemo pozitivne strane cimeta i kakav efekat ima na naš organizam.

  • Zaštita srca

Studije su pokazale da cimet pozitivno utiče na ljudski organizam i smanjuje nekoliko najčešćih faktora rizika za bolesti srca. Specijalna jedinjenja u cimetu mogu da pomognu u smanjenju nivoa ukupnog holesterola, LDL “lošeg” holesterola i triglicerida, dok HDL “dobar” holesterol ostaje stabilan. Takođe je dokazano da cimet smanjuje visok krvni pritisak.

  • Pomaže u borbi protiv dijabetesa

Poznato je da cimet poseduje anti-dijabetski efekat. Pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, a takođe može poboljšati osetljivost na insulin.

  • Jača imunitet

Postoji mnogo koristi od cimeta kada se radi o odbrani tela od bolesti. Cimet se koristi u mnogim kulturama kako bi prirodno pomogao u borbi protiv štetnih infekcija i virusa. Cimetova ulja imaju zaštitne sposobnosti protiv različitih bakterija koje mogu izazvati negativne simptome u digestivnom traktu.

  • Doprinosi dentalnoj higijeni

Istraživanja su dokazala da ekstrakti pronađeni u cimetu štite od bakterija koje žive u ustima. Eterično ulje iz cimeta pokazalo se kao snažnije od drugih testiranih biljnih ekstrakata. Može se koristiti za prirodnu borbu protiv bakterija u ustima, delujući kao prirodno antibakterijsko sredstvo za ispranje usta.

  • Štiti kožu

Cimet ima anti-biotičke i anti-mikrobiološke efekte koji štite kožu od iritacija, osipa, alergijskih reakcija i infekcija. Nanošenje esencijalnog ulja cimeta direktno na kožu može biti korisno u smanjenju zapaljenja, otoka, bola i crvenila. Cimet i med, korisni su za akne i znake alergija na koži.

  •  Pomaže u mršavljenju

Verovatno najznačajnije među današnjom populacijom, naročito ženskom je to što cimet značajno ubrzava metabolizam. Cimet je jako efikasan u borbi protiv suvišnih kilograma. Jedna kašičica eteričnog ulja cimeta dnevno može prepoloviti kilograme za veoma kratko vreme. Najbolje ga je koristiti u vidu napitka.

Začini život malim stvarima!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime