Španske stepenice su jedne od najpopularnijih turističkih atrakcija u Rimu. A koliko u stvari znate o njima? Za mnoge turiste su to samo stepenice, ali ovo stepenište je u stvari “institucija” u Rimu. Evo zanimljivih činjenica o njima koje treba da znate. 🙂

1. Ima tačno 135 stepenika

Međutim, ako pokušate da ih izbrojite sami, možete doći do cifre 136. Vodovodni sistem je povišen i često se broji kao stepenik, što je pogrešno. Ovo su najšire stepenice u Evropi i savršeno su mesto za sastanke.

2. Zašto “španske”?

Možda se čini čudnim što je orijentir u glavnom gradu Italije, koji je dizajnirao italijanski arhitekta i koji je finansirao francuski diplomata, dobio ime po Španiji. Piazza di Spagna u podnožju stepenica nazvana je po španskoj ambasadi, a ime se jednostavno proširilo i na stepenice izgrađene u 18.veku kako bi povezale ambasadu i crkvu Trinita dei Monti.

3. Ovde ne možete da jedete

U središtu trgovačke četvrti grada, ove stepenice možda izgledaju kao savršeno mesto za odmor i piknik. Ali, ipak ne. Rimski urbani propisi sprečavaju bilo koga da jede na stepenicama. Razlog je kako bi one ostale očuvane i netaknute.

4. Engleski uticaj

Britanski pesnik John Keats je nekada živeo u zgradi u blizini stepenica – sada je to muzej Keats&Shelley i ujedno sećanje na engleske romantičare u Italiji. Levo od stepenica možete naći Babington’s, englesku čajdžinicu koja služi čaj lokalnom stanovništvu i nostalgičnim Britancima od 1893.godine.

5. Kontroverzni McDonald’s

Nakon posete stepenicama možete se zaustaviti da predahnete u prvom italijanskom McDonald’s restoranu. Ovaj restoran je otvoren 1986.godine i doveo je do protesta lokalnih stanovnika koji su tvrdili da ovom američkom lancu nije mesto u istorijskom centru Rima. Protest je doveo do stvranja italijanskog pokreta Slow Food – sada međunarodne organizacije koja broji 100.000 članova širom sveta i promoviše alternative brzoj hrani.

6. Uticaj pop kulture

Stepenice su se pojavile na velikom ekranu u filmu “A Roman Holiday” sa Audrey Hepburn. Status stepenica kao popularnog mesta okupljanja učinili su savršenom lokacijom za lik Gregory Pecka kada “slučajno” naleti na Hepburnovu. Stepenice su takođe spomenute u Bob Dylanovoj pesmi i prikazne u epozodi serije “Svi vole Rejmonda”.

7. Ružni čamac

Fontana u podnožju stepenica se zove Fontana della Baraccia, tj.Fontana Ružnog čamca. Zašto? Gradska legenda kaže da je fontana izgrađena po papinim naređenjima i inspirisana je poplavom koja je nosila ribarski brod sve do trga.

8. Sezonska dekoracija

Za vreme vaše posete možete videti neke od sezonskih dekoracija španskih stepenica. U proleće je stepenište mesec dana ukrašeno ljubičastim azalejama, čime se slavi godišnjica osnivanja Rima. Kako se približava Božić, na prvom nivou stepenica su prikazane Isusove jaslice iz 19.veka. Stepenice se takođe ukrašavaju za još neke jednokratne događaje – pad Berlinskog zida se obeležava multimedijalnim replikama zida po stepenicama, a tu je i ceremonija proslave obnove stepenica ukrašene svetlima i muzičkim koncertima.

Začini život malim stvarima!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime