Spomenik prirode „Đavolja Varoš“ nalazi se na jugu Srbije, 27 km jugoistočno od Kuršumlije, a 89 km jugozapadno od Niša. Od Beograda je udaljen 288 km. Ovaj prirodni spomenik čine dva, u svetu retka, prirodna fenomena: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Foto: djavoljavaros.com

Nosi zastrašujuće i izazovno ime – na granici realnosti i sujeverja – utkano u život i sudbinu nekada brojnih žitelja sela Đake. Danas je njima Đavolja varoš daleka i zaboravljena, jer na puškomet od ovih čudesnih „kula“, nema nijedne kuće, nijednog aktivnog žitelja. Više su je posećivali stranci, diveći se neobičnim oblicima, nego meštani i stanovnici bivše države, izuzev poneke studentske ekskurzije.

Foto: djavoljavaros.com

Legenda Đavolje Varoši

Po jednoj legendi, u neka davna vremena, u ovom kraju živeo je mnogoljudni narod: orao, kopao, zemlju prevrtao, decu rađao, šume krčio, stoku čuvao, eroziju razvijao, u slozi i miru živeo. Nekada davno ovde su živeli skromni, mirni svojoj veri privrženi stanovnici. To je smetalo đavolu pa im je on spremio „đavolju vodu“ da zaborave na rodbinske odnose. Pošto su pili tu vodu, počeše da rovare i uspeše da obrlate narod, koji se predade đavolima i izgubi dušu. Na kraju smisliše pakleni plan, posle kojeg nema povratka među ljude – da ožene brata sa sestrom. Uz talambase i arlaukanje đavola, krenuše svatovi, predvođeni glavnim đavolom. Za ovu đavolju opačinu dozna vila sa Radan-planine, pa dojavi bogu ili nekoj višoj sili i zamoli da se spreči zlo. Bog usliši njenu molbu, spoji nebo sa zemljom, dunu jak, hladan vetar i okameni „ kićane svatove“ sa mladencima i đavole. I sprečiše pakleni naum, da se desi nešto izvan ljudskog uma i zdravog razuma.

Foto: djavoljavaros.com

Po legendi, kamenite piramide su okamenjeni svatovi i đavoli, a predvodi ih vrhovni đavo – Lucifer, u narodu poznato pod imenom Karakondžul. Spomenik prirode Đavolja varoš, služi kao večna opomena, da se duša ne sme predati đavolu – izvoru svih zala i poroka.

Foto: djavoljavaros.com

Na drugoj strani su naučna  objašnjenja, kratka i precizna: kule su nastale erozivnim radom vode: „bombardovanjem“ kišnih kapi, površinskim oticanjem i mraznom erozijom u heterogenoj geološkoj građi. Krupniji blok, koji se našao na površini, sprečio je razaranje i odnošenje brečoidnog materijala ispod sebe i tako su nastale kule-piramide. Zovu se još i glavuci, slučajni spomenici, kaluđerice, devojke…

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime