Dok vas avion može najbrže odvesti do vašeg odredišta, ništa nije bolje od romantike i mogućnosti razgledanja od vožnje vozom. Predstavljamo vam najlepša i zadivljujuća putovanja vozom. Ukoliko ste propustili prvi deo, obavezno pogledajte ovde!

Trans-Siberian Railway – Rusija

foto: traveltriangle.com

Sa zapanjujućih 9290km, Trans-sibirska železnica je među najdužim železničkim rutama na svetu.  Počevši od zapadnog kraja u Moskvi, Transibirska železnica prolazi preko Urala i kros gustu sibirsku šumu. Prostire se preko čitave Rusije i povezuje glavni grad sa Vladivostokom na istoku. Osmodnevno putovanje vodi putnike do raznih znamenitosti, uključujući veličanstveni most dužine 3227m koji prelazi reku Ob u Novosibirsku i prekrasne plave vode Bajkalskog jezera, najdubljeg i najvećeg slatkovodnog jezera na svetu.

The Flam Railway – Norveška

foto: eurail.com

Traje samo sat vremena, Flam železnica možda nije epsko putovanje, ali je sigurno među najslikovitijim. U stvari, to je jedna od najboljih atrakcija u Norveškoj  i često je hvaljena kao jedna od najlepših vožnji vozom na svetu. Železnica se uzdiže na 2831m od polazne tačke u malom selu Flam u Sognefjordu. Prolazi dubokim klancima, slapovima i visokim vrhovima do stanice Mirdal. Prelepa u letnjem periodu, Flam železnica je još čarobnija u hladnijem periodu kada sneg pretvara putovanje u zimsku zemlju čuda.

Rovos Rail – Južna Afrika

foto: theaustralian.com.au

Luksuzna železnica koja se prostire na 3219km. Safari u Namibiji prolazi jedan od najlepših pejzaža koje nudi južnoafrički region. Polazeći iz Pretorije u Južnoj Africi, putovanje vodi putnike u Kimberley – nekadašnji grad dijamantske gužve i dom Velike rupe, jednog od najvećih rukom iskopanih rudnika na svetu. Zatim prelazi preko predivnog krajolika severnog rta i kanjona Fish River. Kako se kreće ka pustinji Kalahari, voz obilazi živopisnu prestonicu Namibije, Windhoek, pre nego što pređe pustinju Namib i kreće u krajnju destinaciju u Swakompundu. Ova poslednja stanica je savršeno očuvan nemački grad Hans smešten uz obalu Namibije.

Belmond Hiram Bingham – Peru

foto: belmond.com

Putujući kroz neke od najromantičnijih pejzaža i završavajući sa impresivnim Maču Pikču, Belmond Hiram Bingham je luksuzno i jedinstveno putovanje vozom. Polazeći od drevnog glavnog grada Kuska, železnica prolazi kroz Svetu dolinu Inka, zapanjujuću dolinu koju je stvorila vijugava Urubamba. Takođe, prolazi kroz maleno selo Ollantaytambo. Ali krajnja tačka je pravi dragulj – Maču Pikču, drevna tvrđava Inka koja se nalazi visoko u Andima i na UNESCO-voj je listi.

Začini život malim stvarima!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime