Da li ste ljubitelj filma sa avanturističkim duhom?! Da li ste željni putovanja i otkrivanja novih mesta?! Pogledajte našu listu od 10 lokacija  velikih destinacija za putnike koji su filmski ljubitelji.

1. Tanger, Maroko – Spektar, Džejms Bond

Nedavni Bondov nastavak “Spektra” je sniman širom sveta, na mestima poput Rima, Meksika i Austrije. Ali možda je njegova najimpresivnija lokacija Tanger – marokanski grad na severnoj obali zemlje, blizu Španije. U Tangeru, gde se Bond susreće sa dr Madelein Svon, devojkom koja je pobegla iz Austrije u Hotel L’Americain. U filmu su prikazane prekrasne gradske pijace, vile i sporedne ulice. 

2. Los Anđeles, SAD – Povratak u budućnost

Ako ste dete 80-tih godina ili jednostavno filmski “geek”, Los Anđeles je veliki grad sa mnoštvom lokacija iz raznih filmova. Jedan od njih je i POvratak u budućnost. Prošlo je više od 30 godina od kada je popularni film snimljen, ali mnoge njegove lokacije i danas su popularne, uključujući Vhittier Srednju školu. I dan danas se na ovoj lokaciji snimaju mnoge popularne serije.

3. Berlin, Nemačka – Trči Lola trči

Osvežavajući triler  iz 1998. godine Trči Lola trči, o ženi koja ima samo 20 minuta da spasi život svog dečka, snimljena je u Berlinu. Da bi jasno predstavio grad, produkcijski tim je koristio inovativnu mish-kašu, filmske trikove, ubrzanje, animaciju i crno-bele scene. Ako idete u Berlin na putovanje, obiđite Albrechtstrasse, kratki put od tri bloka u kome je Lolin stan, i reku Spree koju protagonista prelazi kada se probija kroz lukove na mostu Oberbaum.

4. Obala kostura, Namibija – Pobesneli Max: Fury road

Obala kostura u Namibiji je u pozadini odličnog Mad Max: Fury Road (2015). Film, u kojem glume Tom Hardi (Dunkirk), Charlize Theron (Monster) i Nicholas Hoult (About a Boy), je vizuelno remek-delo zahvaljujući zapanjujućoj lokaciji za snimanje, u kojoj se nalazi apokaliptična pustoš budućnosti. 

5. Tokio, Japan – Kill Bill 1 i 2

Gde drugde osim Tokia može biti snimljen ultra postmoderni set  borilačkih veština Kventina Tarantina?!  Najznačajnije scene uključuju Tokijsku oblast Shinjuku, koja je poslužila kao pozadina za vožnju motociklom u gradu, u njoj se nalazi i sushi restoran u koji Uma Thurman stiže da pokupi kultni  Hatori Hanzo mač.

6. Južna Afrika – Nelson Mendela – Šetnja za slobodu

Ovaj snažni biografski prikaz života Nelsona Mendele, čoveka koji se borio za aparthejd u Južnoj Africi i bio predsednik zemlje od 1994. do 1999. godine, snimljen je prvenstveno na ostrvu Robben, gde je Mendela bio zatvoren,  zatim je snimano i na Transkei brdu, i u Kejptaunu, gde je održao svoj inauguracioni govor kako bi postao lider. Zatvor na ostrvu Robben sada je muzej, lako dostupan brodom, dok gradska većnica, gde je Mendela razgovarao s hiljadama ljudi, i dalje je u ulici Darling u Kejptaunu. 

7. Australija – Pronaći Nema

Nakon gledanja filma “Finding Nemo” iz 2003.godine, ko nije želeo da poseti australijski Veliki koralni greben? Jeste je da ovo animirani film, ali lokacije avantura Nema, njegovog oca i Dori su inspirisane pravim lokacijama, uključujući i Cairns, gde je Nemo proveo dosta vremena. Ostala mesta koja morate posetiti su Sidnejska opera i Sidnejska luka, gde je Nemo pobegao.

8. Las Vegas, SAD – Mamurluk

Ova odlična komedija iz 2009.godine je možda malčice stvorila pogrešnu sliku o Las Vegasu, kao gradu greha. Ako tražite odličnu destinaciju za provod ili biste jednostavni voleli da iskusite avanture Phila, Alana i Stua, Las Vegas je pravo mesto za vas. Glavne lokacije iz ovog filma uključuju svetski poznatu Caesars palatu, Hostel Cat, koji je malo izmenjen i preimenovan u Best Little Chapel, a izvan grada su to lokacije pustinje Nevada, gde se “čopor” susreće sa Mr Chowom.

9. Vijetanam i Filipini – Apokalipsa danas

Vijetnamski rat iz “Apokalipse danas”, Francisa Forda Coppole, snimljen je po celom Vijetnamu, a neki delovi i na Filipinima. Ovo je jedan od najvećih filmova ikada snimljenih u kom glume Marlon Brando, Rober Duvall i Martin Sheen. Verovatno je sama lokacija velika prednost filma jer reditelj pretvara Vijetnam i Filipine u psihodeličnu džunglu. Filipinsko ostrvo Luzon, najeveće je od njegovih 7107 ostrva, bilo je bazni kamp za Kopolu i ekipu. Tu je i grad Baler na jugozapadnoj obali – lokacija sa zastrašujućim helikopterskim napadom na selo, na čelu sa Duvallovim likom Kilgore.

10. Novi Zeland – Gospodar prstenova

Filmska trilogija koja je zaista pokrenula filmski turizam je trilogija Petera Jacksona “Gospodar prstenova” koja je fanovima otkrila nenadmašenu lepotu Novog Zelanda. Matmata je Shire koja se pojavljuje u uvodnim scenama prvog filma kada se upoznajemo sa hobitima. U okolini Velingtona možete naći lokacije vrtova Isengard, Rivendell, reke Anduin i Osgiliath Wood.

Začini život malim stvarima!

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime