Italijanska kuhinja je poznata širom sveta, ali većina ljudi je više upoznata sa ukusnim jelima kao što su pica i pasta. Tu je i mnogo slatkih poslastica iz svih delova Italije. Pogledajte ovih 10 najboljih deserta koje morate probati tokom vašeg sledećeg putovanja!

Tartufo di Pizzo

foto: ilgiornaledelcibo.it

Ovo je tipičan desert Kalabrije. Radi se o kugli sladoleda ispunjenom čokoladom, voćnim sirupom ili smrznutim voćem koja je pokrivena čokoladom, cimetom ili orašastim plodovima.

Struffoli

foto: hallmarkchannel.com

Ovaj desert je izvorno napravljen u Napulju. Napravljen je od malih kuglica prženog testa, a obično se servira sa medom, cimetom ili slatkim mrvicama. Veoma je sličan grčkom loukoumades.

Baba

foto: lifestylefood.com.au

Iako možda ovo nije tradicionalni italijanski desert, postao je tipičan desert Napulja. To je desert od pečuraka, napravljen od testa pomešanog sa sirupom.

Biscotti di Pratto

foto: ilgiornaledelcibo.it

Ovo je tipičan desert Toskane. To je vrsta keksa napravljena od badema, jaja, putera, pomorandžine kore i vanile.

Panna Cotta

foto: irishtimes.com

Ovo je jedan od najpoznatijih italijanskih deserta. Služi se širom sveta i zaista ga je lako napraviti: potrebno vam je samo mleko, želatin i vanila.

Ciarduna

foto: facarospauls.com

Ovaj desert se tradicionalno pravi u Palermi na Siciliji. To je vrsta bademovog kolačića ispunjenog kremom od rikote ili maskarponea, a ponekad je prekrivena čokoladom ili šećerom u prahu.

Cannoli

foto: foodnetwork.com

Ovo je takođe sicilijansko pecivo. Njegovo ime znači “mala cev” i napravljen je od slatkog testa ispunjenog krem sirom i prekriven je šećerom ili čokoladnim mrvicama.

Cassata Siciliana

foto: ilgiornaledelcibo.it

Ovo je takođe sicilijanski kolač, napravljen od biskvita koji je navlažen alkoholom ili voćnim sokom i prekriven rikotom i čokoladnim mrvicama. Obično se ukrašava voćem i šarenom glazurom.

Gelato

foto: tarasmulticulturaltable.com

Italiju ne možete posetiti a da ne probate njihov tradicionalni sladoled. Gelato je italijanski sladoled. Mnogo je mekši i kremastiji od sladoleda koje inače srećemo.

Tiramisu

foto: delicious.com.au

Tiramisu je definitivno najpopularniji u Italiji, a služe ga širom sveta. Napravljen je od piškota navlaženih kafom, punjenjem od krem sira i debelim slojem kakao praha. Ovde možete pogledati pravi italijanski recept za tiramisu!

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime