Svet je sve više zainteresovan za Severnu Koreju. Njihov lider i vlada stalno pokušavaju da “zaštite” naciju od spoljašnih uticaja, npr.ne dozvoljavajući određenu frizuru ili odeću. Nismo mogli a da ne primetimo da neke stvari možda i imaju smisla ove zabane, ali za neke je čisto preterivanje. Uverite se sami šta je to sve zabranjeno.

Zapadnjačka moda

Kim Jong-un je zabranio farmerice i drugu zapadnu odeću u 2 regiona koja se graniče sa Kinom. On pokušava da se bori protiv uticaja kulture zapadnog stila koji se sve više širi.

Frizure

foto: wordpress.com

Dozvoljeno je 18 frizura za žene i 15 za muškarce. Nije dozvoljeno farbanje kose i veoma je izazovno kupiti farbu za kosu.

Ulošci

Sanitarni ulošci i tamponi nisu dozvoljeni u Severnoj Koreji. Žene koriste starinske uloške za višekratnu upotrebu.

Kondomi

U stvari su zabranjene sve vrste kontraceptivnih metoda, ne samo kondomi. Pošto je kondome veoma teško nabaviti, mnogi Korejci se raduju kada ih dobiju na poklon.

Imovina

foto: reuters.com

Vlada je isključivo vlasnik prava na zemljišta i imovine. Praktično je nemoguće kupiti ili prodati kuću ili stan.

Dizajnerske cipele

Ako slučajno razmišljate o kupovini Manolo Blahniks cipela u Severnoj Koreji, nećete imati sreće. Dizajnerske cipele nisu dostupne osim u regionima koji se graniče sa Kinom.

Novogodišnja jelka

foto: csmonitor.com

Ovo je zvanično ateistička zemlja. Zabranjeni su svi oblici religioznih praksi. Zato ne možete kupiti ni jelke ni ukrase.

Kablovska televizija

foto: thediplomat.com

U zemlji postoji samo 4 TV kanala. Cenzura vlade je toliko jaka da ne dozvoljava nijednu drugu vrstu televizije.

Strani mediji

Vlada i specijalne agencije nadgledaju i kontrolišu šta se sve štampa. Ne postoje časopisi o stilu života, jedino možete da pročitate obrazovne i političke novine.

Wi-fi i internacionalni pozivi

foto: cnet.com

Od oko 15 miliona stanovnika, samo 1 milion poseduje mobilni telefon. Međutim, ni oni ne mogu obavljati međunarodne pozive. Stranci koji ulaze u zemlju mogu jedino kupiti prepaid karticu kako bi obavili pozive u inostranstvo.Postoje i ograničenja oko korišćenja interneta.

Muzički koncerti

foto: nytimes.com

Malom broju stranaca je dozvoljeno da nastupaju u ovoj zemlji. Dakle, odlazak na koncert vašeg omiljenog muzičara ne dolazi u obzir. Ljudi mogu da pristvuju koncertima lokalnih grupa. Jedini strani bend koji je nastupao 2015.godine je slovenački bend Laibach.

Sportski automobili

foto: autotrader.ca

Još jedan luksuz koji je skoro 100% zabranjen su sportski automobili. Gotovo je nemoguće kupiti kupiti skup automobil zbog sankcija Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Odmor u inostranstvo

foto: sputniknews.com

Ovo je čisto kršenje ljudskih prava, samo što Severnokorejci verovatno nisu ni svesni ove činjenice.

Takođe, zabranjeni su mnogi američki proizvodi ili ih je veoma teško naći, kao što su Coca cola, Starbucks kafić, Apple…

Začini život malim stvarima!

 

  

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime