U Srbiji ima veliki broj pećina od kojih je samo mali broj istražen, a svaka je po nečemu posebna.

Pećina Risovača nalazi se na ulazu u Aranđelovac iz pravca Topole. Predstavlja stanište čoveka iz ledenog doba i jedno od najpoznatijih nalazišta paleolita u Evropi. Kao prirodan objekat prava je retkost ne samo za nauku nego i za posetioce koji žele da saznaju nešto o čovekovoj prošlosti.

Foto: nmar.rs

Nije bogata pećinskim ukrasima, ali ima veliki značaj jer su u njoj pronađeni tragovi upotrebe vatre, razna oruđa, obrađene kosti i fosilni ostaci pećinskog medveda, bizona, mamuta, nosoroga, hijene, leoparda… Dobila je ime po karakterističnom risu.

Smatra se da je bila stanište čoveka srednjeg kamenog doba i predstavlja jedno od značajnijih nalazišta paleolita u Evropi. Kasnije je pećinu naseljavala zajednica tzv. risovačkog čoveka.

Ulaz u pećinu nalazi se na visini od 230 metara, odnosno 16 metra od korita Kubršnice.  Dužina Risovačke pećine je 800 metara, a samo prvih 150 metara je otvoreno za posetioce.

Foto: nmar.rs

Otkrivena je slučajno, 1953. godine, rušenjem 20 metara ulaznog dela, jer se nije znalo da u risovačkom brdo postoji pećina. Risovača je dvostruko zaštićena, kao kulturno dobro 1953. godine i kao prirodno dobro 1954. godine.

Pećinski nakit

Kao što smo rekli pećina nije toliko bogata pećinskim nakitom,  ali se mogu videti određeni oblici.

Priroda je u Risovači stvorila raznovrsne oblike pećinskog nakita: salive, korale, ukrase koji liče na cveće, grožđe ili karfiol. Svi oni se stvaraju vrlo sporo, za godinu dana porstu najviše nekoliko milimetara,  u posebnim uslovima, do nekoliko centimetara.

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime