Uprkos mnobrojnim prirodnim lepotama, centralna zemlja Evrope – Slovenija nije na listi mnogim putnicima. Iako se nalazi na maloj površini, bogata je planinama, jezerima, pećinama, rekama i elegantnim gradovima. Pored mnogobrojnih atrakcija, predstavićemo vam nama najzanimljivije.

Bledsko jezero

foto: stuptravel.rs

Ovo tirkizno jezero, ukrašeno je strmom crkvom na malom ostrvu u obliku suze i nalazi se u pozadini planina prekrivenih snegom. Udahnite svež vazduh, kupajte se u kristalno čistoj vodi ili pešačite uz brdo do srednjovekovnog bledskog zamka i uživajte u veličanstvenom pogledu. Za aktivne turiste, ovo područje nudi mnoge mogućnosti za planinarenje, brdski biciklizam i kanjoning.
Na udaljenosti od 26km nalazi se i Bohinjsko jezero koje ima sličnu alpsku lepotu i odlično je za plivanje, vožnju kajakom, biciklizam i pešačenje.

Ljubljana

foto: emerging-europe.com

Mnoge evropske prestonice se možda na prvi pogled čine neprijateljski ili čak ružno, ali ne i Ljubljana, ona je neodoljiva. Nalazi se u kompaktnom pešačkom području na lepoj reci Ljubljanici. Ako želite predivan pogled na grad, popnite se staklenom žičarom do Ljubljanskog zamka gde takođe možete ručati u dva najbolja gradska restorana – Gostilna na Gradu i Strelec. Ispod zamka se nalazi stari grad, vinarija iz 19.veka, kao i raznolika pijaca gde možete kupiti sveže voće, meso, ribu i sireve. Odličan način upoznavanja grada je i šetnja ili vožnja brodom uz reku Ljubljanicu koja je okružena elegantnim kolonadama i trgovima. Nakon napornog dana, tu su i živahni kafići i barovi na obali kao savršena mesta za opuštanje. A kada krenete severno od centra, stižete do čudnog Metelkova Mesto gde se nalaze umetničke instalacije, noćni klubovi i živa muzika.

Pećine

foto: emerging-europe.com

Najpoznatija slovenačka pećina i fantastično mesto da vidite geološke procese na delu je pećina Postojna. Otvorena je još od 1819.godine i duga je oko 3km. Unutra je ispunjena stalaktitima i stalagmitima i neobičnim kamenim formacijama, kao što su stubovi, prozirne zavese i oblici u obliku špageta koji vise sa plafona. Ako želite da uđete dublje u pećinu, možete videti neobične ružičaste salamandere.
U blizini možete posetiti i pećinu Škocjanske jame koja je pod UNESCO-vom zaštitom. Vrhunac posete ove pećine je prelaženje preko mosta Cerkevnik ispod koga je reka Reka usekla kanjon dubok 150m.

Obale i banje

foto: flickr.com

Slovenija ima samo 47km dugu obalu, ali to upotpunjuje prekrasnom gotičkom arhitekturom. Pravi dragulj predstavlja Piran koji se nalazi na uskom poluostrvu koji štrči u Jadran. U podnožju poluostrva je marina prepuna raznobojnih brodova i mermerni Tartinijev trg okružen pastelnim venecijanskim zgradama. Piran je uvek pun turista koji dolaze da gledaju predivan zalazak Sunca odatle. Ako želite mirnije mesto, posetite park prirode Sečovlje Salina, veliko močvarno područje koje se koristi za proizvodnju soli i dom je mnogobrojnih ptica. Ovaj park možete istražiti pešaka ili biciklom,a možete i rezervisati tretman slanom vodom na otvorenom – Lepa Vida Thalasso Spa.

Reka Soča

foto: thinkslovenia.com

Na zapadu zemlje se nalazi mesto za ljubitelje vodenih sportova – reka Soča. Njene pitke i čiste vode se kovitlaju kroz kanjone, poniru preko vodopada i šire se duž borovih šuma pružajući dosta uzbuđenja.
U dolini Soče se nalazi glavni avanturistički centar – Bovec. Bovec nudi takođe dosta uzbudljivih aktivnosti kao što su rafting, kajaking, kanjoning…

 

Vipavska dolina

foto: slovenia-convention.com

Ova plodna i živopisna dolina nalazi se blizu granice sa Italijom na zapadu zemlje. Blaga klima u dolini, u kombinaciji sa blizinom mora čini je savršenom za proizvodnju vina. Ovde se proizvode sjajna bela i crvena vina, a nešto što je jedinstveno je mirisno belo vino napravljeno od posebnih sorti grožđa – Zelena i Pinela. Dolina je takođe poznata i po plodovima voća – trešnje, kajsije i breskve.


Začini život malim stvarima!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime