Plutajuće kamenje, cvetna pustinja, sunce koje nikad ne zalazi…Možda vam ovo zvuči kao neki SI-FI flm, ali sve ove prirodne pojave postoje i događaju se na našoj planeti u zavisnosti od godišnjeg doba. Čitajte dalje i saznajte o čemu to pričamo! 🙂

Smrznuti mehurići ispod jezera Abraham

Jezero Abraham u Alberti u Kanadi leti izgleda kao svako drugo jezero. Međutim, ono što se dešava zimi je zaista magično. Bakterije koje žive na dnu jezera emitiju velike količine metana koji se smrzava ispod kristalno čiste vode. Ova pojava traje od decembra do februara.

Vatreni vodopad

Krajem februara u nacionalnom parku Josemiti u Kaliforniji u SAD-u možete videti ovu čudnu pojavu. Tada zraci zalazećeg sunca padaju pod pravim uglom i osvetljavaju vodopad Horsetail Fall na takav način da se čini da je to vatra, a ne voda. 

Cvetanje Visterije

Širom Japana od sredine aprila do sredine maja možete uživati u šetnji čarobnim Wisteria tunelima koje čine stotine biljaka različitih boja, od crvene i ljubičaste, do žute i bele. Ovakvi prizori su prava bajka!

Sinhroni svici

Sinhroni svici se mogu naći na samo nekoliko mesta na našoj planeti. U maju i junu u nacionalnom parku Velike dimne planine u SAD-u, tokom prikaza parenja, hiljade svitaca se okuplja i istovremeno prave blesak svakih nekoliko sekundi.

Koze na drvetu

Pomalo je nadrealno da se koze penju na drveće, ali ovaj bizarni prirodni fenomen ima logično objašnjenje. Ne penju se koze na bilo koje drvo, već na arganovu travu u Maroku čiji plodovi sazrevaju u junu. Ovi plodovi jako privlače gladne koze i ponekad možete videti i desetak koza na jednom drvetu.

Ponoćno Sunce

Ponoćno Sunce je fantastičan fenomen koji možete videti tokom leta, od juna do avgusta, bilo gde južno od Antarktika i severno od Arktika, ali Norveška je mesto gde zaista možete uživati u ovom prizoru. Osa Zemljine rotacije je nagnuta zbog čega je Severni pol tokom leta usmeren prema Suncu. To stvara ovaj neverovatan efekat, odnosno da Sunce ne zalazi uopšte nedelju dana.

Tačkasto Osoyoss jezero

U letnjim mesecima, od jula do avgusta, u Kanadi, jezero Osoyoss menja boje, pa čak i oblike. Dok voda isparava, na dnu jezera se mogu videti raznobojne formacije krugova od soli i drugih minerala. U jeku letnje sezone jezero može postati i potpuno belo.

Slano Yuncheng jezero

Vode ovog kineskog jezera mogu prikazati čitav spektar boja, od zelene i žute do bordo i grimizne. Sve se to događa zahvaljujući raznovrsnim algama. Boje jezera su najsjanije u jesenjem periodu, septembru i oktobru i tada jezero izgleda zaista spektakularno.

Tečna duga

Ovo je još jedna spektakularna pojava koja nastaje cvetanjem algi. Cano Cristales je reka u Kolumbiji koja podseća na tečnu dugu koja prikazuje širok spektar boja, od zelene i crvene do plave i crne. Ovaj prizor se može videti od maja do decembra, ali se najsvetlije boje mogu videti u oktobru i novembru.

Cvetna pustinja

Kada čujemo reč pustinja, svi zamišljamo samo pesak. Međutim, pustinja Atakama u Čileu nije jedna od takvih. Iako je ovo mesto izuzetno suvo, tokom jake kiše ova pustinja se pretvara u cvetnu preko noći. Ipak, ova pustinja cveta na 4-5 godina, a poslednji put se to dogodilo 2017.godine.

Plutajuće kamenje

Kamenje u Dolini smrti u Kaliforniji povremeno izgleda kao da se samo kreće po napuštenom području. Ova pojava se proučava još od 1990-ih godina, a naučnici veruju da su ova neobična kretanja kamenja rezultat savršene ravnoteže vode, leda i vetra koji se javlja u zimskim mesecima. Tanki slojevi leda se formiraju ispod kamenja i guraju ih napred kada se pojavi vetar.

Začini život malim stvarima!

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime