Kada vidimo pauka ili smrdibubu većina će reći se zgroziti i potrčati da ih ukloni. Zato je Majka Priroda stvorila predivne insekte poput leptira, bubamare i naravno pčele. Da, povremeno nas pčela malo bocne, ali ne namerno već je to njen odbrambeni sistem. 

Naučnici kažu da su pčele veoma važne i da imaju značajnu ulugu na našoj planeti. Postoji oko 20.000 vrsta pčela (ne samo medonosne). Nažalost, više vrsta pčela stavljeno je na listu ugroženih, a studije pokazuju ubrzani pad pčelinje populacije.

Pčele su ključne za naš opstanak, bez pčela na svetu, morali bismo dramatično promeniti svoje prehrambene navike. Nema cveća, voća, povrća….

Prema izveštaju Greenpeacea, otprilike 60 do 90 procenata hrane koju jedemo treba pomoć oprašivača kao što su pčele da bi se razmnožavale. Ovaj procenat uključuje raznovrsno voće, povrće, semenke i orašaste plodove, koje konzumiramo svakodnevno. To takođe znači da, kako populacija pčela opada, tako se smanjuje i biološka raznolikost Zemlje, što potencijalno utiče na dalje vrste i izaziva domino efekat u tom pogledu.

Pored prirodnih bolesti pčela i invazivnih vrsta, glavni faktori koji utiču na život pčela i smanjenje populacije jesu insekticidi, klimatske promene i nedostatak flore. Tako da, smanjenje pesticida može pozitivno uticati na rast ove divne populacije.

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime