Beskućništvo je istaknuto pitanje širom sveta. Postoji mnogo razloga zbog kojih osoba postane beskućnik, uključujući i bolesti ili gubitak posla. Beskućnici mogu završiti na ulici sa malo novina ili kartona kako bi im bilo toplije, a često moraju da se oslone na ljubaznost i milosrđe stranaca. Postoje mnogobrojne dobrotvorne organizacije koje pokušavaju da pomognu beskućnicima, a ovo što je učinila organizacija u Australiji je zaista neverovatno! 

Autralijska dobrotvorna organizacija “Beddown” smislila je pametnu ideju da naprave skloništa na mestima koja su noću slobodna, kao što su parkinzi. Zajedno sa jednim od najvećih australijskih operatera za parkiranje automobila – Secure Parking, dogovorili su se da pokrenu dvonedeljnu probu ove ideje u Brizbejnu.

Na ovu genijalnu ideju je došao osnivač “Beddown-a” – Norman McGillivray šetajući praznim parkingom. 

“Beddown” ima za cilj da zauzme mesta koja se obično koriste tokom dana, ali su uglavnom prazna noću, kako bi ih pretvorili u prihvatilišta za beskućnike. 
Ova dobrotvorna organizacija pruža i usluge lekara, stomatologa, frizera, kao i mesta gde mogu da se očiste.

“Gledaćemo da obezbedimo što udobnije krevete beskućnicima kako bismo im omogućili dobar san. Lišenje sna je ogroman problem za njih, tako da biti na mestu koje nudi utočište i sigurno je će sigurno imati veliki uticaj.”, napisali su kreatori “Beddown-a” na svojoj Instagram stranici.

Statistika sa početnog ispitivanja “Beddowna-a” je pokazala da je 41 beskućnik koristio ovo prihvatilište u probnom periodu. 77% njih su bili muškarci, a 23% žene. Gosti su ocenili krevete i spavanje 4,5 od 5. 100% njih je reklo da se osećalo bezbedno. Najmlađa osoba koja je pokušala da pristupi Beddown-u imala je samo 15 godina.
Jedan gost je rekao da se nakon nedelju dana dobrog spavanja tamo podsetio na život i rutinu i rezervisao je za sebe 6 meseci kako bi ujedno bio i na rehabilitaciji.”Kada mogu da spavam noću i kada sam dalje od droge, danju mi je mnogo bolje i nisam koristio drogu već 8 dana.” -rekao je.

Kako se vama čini ova ideja? 🙂

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime