Antonio La Cava (73), penzionisani školski učitelj, transformisao je njegov 3-točkaš u malu pokretnu biblioteku kako bi širio radost knjiga deci u udaljenim mestima u Italiji.
Svake nedelje najavljuje svoj dolazak do seoskih trgova uz zvuke orgulja. Deca ga iščekuju sa nestrpljenjem, a zatim se okupljaju kako bi pregledali i odabrali knjige.

Antonio je dobio ime Commendatore dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana, što bi u prevodu značilo Komandant reda za zasluge Republike Italije zbog ogromne predanosti tokom svog života u promovisanju kulturnih vrednosti.

U oktobru 1999.godine, po sopstvenoj inicijativi, počeo je putovati po retko naseljenom području Bascilata kako bi donosio deci knjige. U početku je to radio vikendom i tokom raspusta, ali otkada se penzionisao, sa entuzijazmom ih svakodnevno obilazi.

2003.godine je kupio mali kamion sa 3 točka i pretvorio ga u pokretnu biblioteku koja može da nosi do 700 knjiga. Kamiončić je nazvao Bibliomotocarro.

La Cava objašnjava: “Moja namera je bila da skrenem pažnju na činjenicu da se mlađe generacije, koje su sve više navučene na moderne medije, sve više otuđuju od knjiga.”
Odabrao je da koristi ovaj kamiončić zbog tri stvari: popularnosti, poniznosti i jednostavnosti. Kaže da je Bibliomotocarro prava veličina za decu, a zbog svojih malih dimenzija može doneti knjige pravo u srce zajednice stvarajući osećaj bliskosti i prijateljstva.
“Putujem u oko 130 opština u pokrajni Matera, Puglia i Campania. Ponekad putujem i oko 5,6h. Tokom ovih godina prešao sam 170,000km sa svojim kamiončićem.”-kaže Antonio.

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime