Tiramisu što u prevodu sa italijanskog znači “pokupi me”,  je italijanski desert sa ukusom kafe. Napravljen je od piškota umočenih u kafu, slojevito sa šlagom, šećerom i maskarpone sirom. Njegovo poreklo se često osporava među italijanskim regijama Veneto i Friuli-Venezia Giulia.

Najviše objašnjenja o poreklu tiramisua datira iz 1960. godina prošlog veka u regionu Veneta  u restoranu “Le Beccherie” u Trevisu. Konkretno, za jelo se tvrdi da ga je prvi kreirao poslastičar po imenu Roberto Linguanotto, vlasnik “Le Beccherie”. Ipak ćemo istoriju ostaviti po strani i baciti se na pravljenje ovog deserta.

Tiramisu se lako pravi, ne peče se što je veoma važno, tako da vam neće oduzeti previše vremena.

Sastojci:
4 jaja
150 g šećera
500 g mascarpone sira
Veliko pakovanje piškota
Domaća kafa
 

Uputstvo za pripremu:

1. Skuvati domaću kafu, ostavite malo da se prohladi, a zatim je procedite u neki tanjir.

2. Odvojiti belanca od žumanaca i staviti u posebne činije.

3. Umutiti 4 belanca u sneg, a žumanca mutiti sa 150 gr šećera penasto.

4. Kada ste umutili žumanca, dodati u istu posudu sa njima mascarpone sir od 500gr, mešati dok se ne sjedini, a zatim dodati i umućena belanca. Mešati polako kašikom dok se ne sjedini. Mora ispasti prilično čvrsta krema.

5. Kada ste napravili fil, ostaje samo još jedan korak, a to su piškote. Umačite piškote u kafu samo sa jedne strane i ređajte u kalup. Preko piškota ide fil, pa opet red piškota i na kraju fil.

Najbolje je ostaviti preko noći da se malo stegne i pre serviranja pospite gorkim kakaoom.

Prijatno! 😀

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime