Ne postoji grad u Evropi koji toliko oduševljava kao Budimpešta. Od termalnih kupališta, bučnih ruševina, podzemnih pećina do neolitskih dvoraca, raskošne hrane i impresivne kafe, glavni grad Mađarske ima za svakoga po nešto. Donosimo vam neke od najinteresantnijih stvari koje možete raditi u Budimpešti.

Posmatraj zalazak sunca sa Gelert brda

Prošetajte do vrha brda i uživajte u panoramskom pogledu na Budimpeštu. Ovo je verovatno omiljeno mesto svih turista, zato je na vrhu naše liste. 🙂 Ponesite namirnice za piknik, bocu vina i nađite svoje savršeno mesto za uživanje. Oduševiće vas prizor zalaska sunca i trenutak kada se uključe svetla prestonice.

Jedite domaći Langaš

Prosto ne možete napustiti Mađarsku, a da niste probali jedan od specijaliteta. Langos je testo prženo u dubokom ulju, a često se puni maslacem, sirom i pavlakom. Najbolje i provereno mesto gde možete probati domaće langoše jeste upravo glavna pijaca. Kako biste osetili pravi ukus ovog specijaliteta pokušajte da ne stavljae dodatne prelive. 

Krenite na krstaranje Dunavom

Vožnja brodom duž Dunava u noćnim satima je još jedna stvar sa liste koju morate doživeti. Budimpešta je dom najlepše zgrade parlamenta na svetu, a najlepši pogled na nju se upravo pruža sa reke. Vožnje brodićima su česte, tako da možete naći vožnju za samo 9 evra, ali isto tako možete uplatiti višečasovno krstarenje uz večeru i živu muziku.

Posetite pećinu

Malo ljudi zna za prostran pećinski sistem koji se nalazi ispod grada Budimpešte, a još manje zna da se može posetiti. Možete rezervisati tročasovni doživljaj speleologije i saznati sve što vas zanima.

Probajte sladoled u obliku ruže

Ako ste ljubitelj sladoleda ovo je pravo mesto za vas. Probajte sladoled u obliku ruže, koji ima fantastičan ukus. Gelarto Rosa je nezavisni lanac zanatskih prodavnica sladoleda u srcu Budimpešte. Sladoled je ručno rađen od organskih sastojaka, koristeći tradicionalne italijanske tehnike izrade sladoleda i oblikovan je u ružu.

Posetite Cat Cafe

Ako obožavate životinje, a pogotovo mace ovo će biti raj za vas. Zato obavezno posetite Cat Cafe, gde uz kapućino od sojinog mleka možete uživati uz male mace.

Provedite dan u Galet Spa centru

Ako želite da se opustite i relaksirate, pravo mesto za vas je Gallet Spa centar. Osnovan je davne 1918. godine, a sastoji se od 10 bazena raličitih veličina i temperatura. Ovo je možda i najlepši spa centar, koji sigurno vredi posetiti. Dnevne karte su oko 24 evra po osobi.

Okupajte se u najpoznatijem termalnom kupatilu

Najznačajnija termalna kupatila u Budimpešti, Szechenyi su najveća u Evropi, a sastoje se iz 3 otvorena i 15 zatvorenih bazena. Ako planirate dan da provedete tamo, najbolje je da karte rezervišete unapred kako biste izbegli čekanje u redu. Karta iznosi oko 20 evra po osobi.

Uživajte u neobičnom pabu Szimpla Ruin

Mnoge zgrade koje su bile napuštene posle rata, sada su pretvorene u kafiće i barove. Najpoznatiji ruševinski pab u Budimpešti je Szimpla Kert. Nekada napušten prostor koji je sada ispunjen umetničkim delima i starim stvarima. Ako želite da doživite mesto bez previše turista, preporuka je da ga posetite tokom dana.

 

Nadam se da su vam se dopali naši predlozi kako da provedete odmor i istražite Budimpeštu. Ako ste već bili u Budimpešti, podelite sa nama vaše predloge u komentarima ispod. 🙂

 

Začini život malim stvarima!

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime