Nije iznenađenje da Pariz ima ubedljivo najviše restorana sa Mišelinovim zvezdicama. Ono što je možda iznenađujuće su cene jela. Sa gotovo četvrtinom Mišelinovih restorana u zemlji, Pariz je proglašen za gastronomski raj. 

Les Fables de la Fontaine

foto: lesfablesdelafontaine.net

David Bottreau je preuzeo ovaj restoran od svog mentora Christiana Constant 2005.godine. Od tada, Bottreau je doveo mladu i talentovanu Juliu Sedefdjian za glavnu kuvaricu i arhitektu Luisa Aleliua koji je u potpunosti redizajnirao mesto, spajajući lakoću drveta sa prirodnim kamenom i kovanim gvožđem. Ponuda morskih plodova je ponovo otkrivena, a nedeljni meni je senzacionalan. Meni Carte Blanche vredi svaki dinar.

foto: francetoday.com

Septime

foto: thefork.com

Septime je mesto koje treba posetiti, a nalazi se na Rue de Charonne. Kao takav, rezervacije možda predstavljaju mali problem. Ali to je dokaz da restoran vredi – svež je, moderan i dobro predstavljen. Vrhunska jela uključuju divljač sa taragonskim i kalamtskim maslinama, ribu sa endivijem i narandžinim maslacem i desert sa dunjama i vrbenom, koji se prosto topi.

foto: theworlds50best.com

Benoit

foto: benoit-paris.com

Benoit je pun istorije. Otvoren je 1912.godine i ostao je jedini pariški bistro koji se nalazi u Mišelinovom vodiču. 93 godine se nalazio u vlasništvu porodice Petit koja ga je prosledila timu Alain Ducasse. Atmosfera je uvek prijatna i gostoljubiva, a restoran je dekorisan crvenim somotom i mesinganim klupama, razbarenim staklenim panelima i mermernim stubovima, kao i čuvenim barom. Ovde možete naći klasike francuske kuhinje koji su pažljivo ažurirani, a meni za ručak uvek daje razumnu ponudu.

foto: benoit-paris.com

La Table d’Eugene

foto: thefork.com

Ovaj restoran je spoj modernog i tradicionalnog. Meni se ažurira svakih 10 dana, a inspirisan je posebnim biljem, povrćem i životinjama koje se odgajaju u okviru malih restoranskih proizvođača. Glavni kuvar Geoffroy Maillars i pomoćni kuvar Francois Vaudeschamps zajedno stvaraju složena jela koja potvrđuju citat Alain Chapel “Kuvanje je mnogo više od recepta”.

foto: thrillist.com

La Table du 11

foto: foodle.pro

Ovaj restoran ima otvorenu kuhinju i uvek prijatnu atmosferu, a otvoren je u februaru 2015.godine na Versailles Rue Saint-Honore. Za godinu dana, njegov mladi šef kuhinje i vlasnik, Jean-Baptiste Lavergne-Morazzani, osvojio je svoju prvu Mišelinovu zvezdicu. Sa više od 10 godina iskustva učeći od Gordona Ramsaya u Trianon Palace, Morazzani je imao dobru poziciju da pokrene svoj prvi nezavisni poduhvat sa samo 25 godina.

foto: thefork.com

La Truffiere

 

foto: thefork.com

Ovaj restoran je u februaru 2016.godine dočekao novog šefa kuhinje, Christophe Poard. Od svog dolaska, ostavio je trag na jelovniku, dodajući morske plodove, sireve, a samim tim praveći vrhunsku destinaciju za ljubitelje vina. Meni sa tri jela možete probati po pristupačnim cenama.

foto: thefork.com

Saturne

foto: saturne-paris.fr

Duo koji stoji iza ovog restorana, Sven Chartier i Ewen Le Moigne, iznad svega vrednuje jednostavnost i kvalitet. Svi proizvodi koje koriste su organski i nastoje da ponude ono najbolje što se nudi tog dana. Restoran je posebno popularan među poslovnim ljudima s obzirom da vikendom ne radi.

foto: luxeat.com

Garance

foto: thefork.com

Restoran je projekat glavnog kuvara Guillaume Iskandara i someliera Guillaume Mullera koji je ranije radio u restoranu sa 3 zvezdice. Oni su zajedno stvorili doživljaj obroka u kul dizajnu, čistim ukusima i užitku u inteligentno opremljenom podrumu. Ako ne pijete, meni za ručak počinje sa pristupačnim cenama.

foto: thefork.com

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime