Krf je među najlepšim i najpopularnijim ostrvima u zemlji. Zbog svoje jake istorijske povezanosti sa Evropom, bio je među prvim grčkim ostrvima koji je razvio turizam. Smešten je na severozapadnoj strani zemlje. Najlepša mesta na severnoj strani ostrva su Paleokastritsa, Sidari, Kassiopi i Acharavi, dok je centralni deo okružen prelepim selima i mnogim znamenitostima. Osim predivnih plaža, vrhunac ostrva je stari grad sa karakterističnim venecijanskim stilom. Odmor na Krfu se može kombinovati sa drugim jonskim ostrvima, kao što je Pxos.

Predstavljamo vam najzanimljivije muzeje i tvrđave koje morate posetiti, ako svoj odmor planirate da provedete na ovom divnom ostrvu. 

Tvrđava Angelokastro

Foto: tripadvisor.ca

Aggelokastro, koji se takođe naziva i “tvrđava anđela”, nalazi se u neposrednoj blizini Krina. Veruje se da datira iz 13. veka. Ponosi se neprocenjivom gradnjom, a najpoznatiji je po kapijama na ulazu. Takođe, tu se nalazi zanimljiva crkva posvećena anđelima, a izgrađena u pećini.

Casa Parlante

Foto: projectcorfu.com

Ovo  je veoma poseban muzej u centru starog grada Krfa, nekoliko metara od avenije Liston Paved i trga Spianada. Smešten u plemićkoj vili iz 19. veka, ovaj muzej je prvi put otvoren za javnost u martu 2014. godine. Uz animirane figure i stari nameštaj, ovaj muzej zapravo predstavlja svakodnevni život plemićke porodice koja je živela na Krfu tokom 19. veka. Ulaskom u ovaj živi muzej istorije, posetioci ulaze u svet grofa, grofice, njihove dece i posluge koji žive u kući. Uz animirane figure robotske tehnologije, apsolutnu zastupljenost unutrašnje dekoracije, odeću tih vremena, Casa Parlante prikazuje porodični život te ere. 

Most Kaizer

Kaiser Wilhelm II je bio izuzetno voljen od strane Krfa kada je kupio Achilleionovu palatu 1907. godine. Carl Ludwig Sprenger je bio imenovan za glavnog arhitektu koji je bio zadužen za izgradnju mosta koji je vodio do plaže. Nakon njegovog odlaska, most je dobio ime po njemu i olakšao dolazak na plažu umesto dužeg puta. Most je izgrađen na takav način da je formirao luk iznad puta, pokrivajući baštu Achilleiona i obližnju plažu. Most je i danas jako važan i poznat kao simbol arhitektonstog čuda.

Muzej Muzike

Foto: terrakerkyra.gr

Muzej muzike Nikolaos Halikiopoulos Mantzaros iz krfske filharmonije otvoren je u septembru 2010. godine i nalazi se na prvom spratu zgrade udrženja grada Krfa. Muzej predstavlja istoriju Filharmonije na Krfu, njenu ranu organizaciju, koncerte, edukativne aktivnosti, ljude koji su radili za društvo i najvažnije kompozitore Krfa, ostrvo sa dugom muzičkom tradicijom.

Muzej školjki

Foto: corfutravelservices.com

Muzej školjki  na Krfu smešten je u modernoj zgradi oko 2 km pre sela Benitses, popularnog turističkog mesta na Krfu. Ovaj zanimljivi muzej je privatna inicijativa ronioca i kolekcionara Napoleona Sagijasa, koji je živeo u Australiji više od 20 godina i vratio se 1989. u svoju domovinu, Krf. Nakon dugogodišnjeg sakupljanja školjki i fosila riba, odlučio je da otvori ovaj zanimljivi muzej, kojim sada upravlja njegova porodica. Tokom ronilačkih avantura Sagijasa u Tihom okeanu i Indijskom okeanu sa svojim timom, on je dobio veliku kolekciju školjki, sunđera, korala, riba, ajkula i zuba ajkula, jastoga, rakova, morskih ježeva, zmija i druge zanimljive predmete koji su sada izloženi u muzeju. Najskuplja i retka školjka muzeja je školjka Cipraea fultoni čija je cena procenjena na 22.000 USD. Takođe posetioci mogu videti i školjku Tridacna gigas, čija je težina 65 kg i Haliotis iris, najlepšu školjku na svetu, koja se može naći na Novom Zelandu.

Stara tvrđava

Foto: encirclephotos.com

Stara tvrđava na Krfu je jedna od najimpresivnijih u Evropi. To je prva stvar koju treba videti dok trajekt pristaje na Krf. Nalazi se na istočnoj strani grada, na stenovitom poluostrvu koji ulazi u more. Ova tvrđava se zove Stara tvrđava, za razliku od Nove tvrđave (Svetog Marka), koja je takođe izgrađena da zaštiti grad od neprijatelja i gusara.

Nova tvrđava

Foto: whichgreekisland.co.uk

Tvrđava Svetog Marka na Krfu se takođe naziva i tvrđava San Marco. Nalazi se u neposrednoj blizini stare gradske luke. Trebalo je dosta vremena da se izgradi (1576. i 1645.). Izgradnja ove neosvojive tvrđave završena je ubrzo nakon ozloglašene turske invazije. Projektovanje i izgradnju izveo je poznati italijanski vojni inženjer Ferraute Vitteli.

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime