Meni u vašem omiljenom lokalnom baru je bez sumnje prepun koktela, ali da li ste se ikada zapitali odakle oni dolaze?! Otkrijte priču o španskoj sangriji i mnogo više u ovom našem vodiču o najlepšim koktelima na svetu.

 

Kir royale: Francuska

foto: inspiredtaste.net

Ovaj slatki koktel zapravo je nadogradnja jednog već popularnog francuskog koktela. Prvi put je napravljen u oblasti Burgundy i popularizovan od strane gradonačelnika Dižona. Ovo je tradicionalni aperitiv koji je kombinacija suvog belog vina i creme de cassis – tamnog, slatkog likera od crne ribizle. Kir royale je još poznatiji zahvaljujući upotrebi šampanjca umesto belog vina, a pričalo se da je omiljeni aperitiv koji gradonačelnik poslužuje na svojim prijemima.

 

Sangria: Španija

foto: archanaskitchen.com

Najstarija inkarnacija ove vrste pića potiče još od drevnih grčkih i rimskih civilizacija, gde je vino mešano sa šećerom i začinima. Danas, međutim, koktel se najviše vezuje za Španiju zahvaljujući rimskoj okupaciji zemljišta pre oko 200 god. p.n.e, kada su uvozili vinovu lozu i sadili vinograde. Grožđe je cvetalo na mediteranskom tlu i tako je nastala španska vinska industrija. Kako je voda tada nije bila baš za piće, stvoreno je više ukusnih pića, uključujući i ovaj čuveni punč. Sangria je zapravo varijacija španske reči za krv (sangre) i obično se pravi od crnog vina, rakije, začina i voća. Kao mali obrt u receptu, probajte Sangria blanca (napravljena sa belim vinom) ili Sangria de cava (penušava verzija napravljena od penušavog vina).

 

Pisco sour: Peru

foto: tastecocktails.com

Iako postoji stalno neslaganje oko toga koja zemlja ima pravo na ovaj koktel, većina se slaže da je to peruansko piće koje ne potiče iz Čilea. Glavni sastojak  je jaka rakija Pisco – koja je nastala u obe zemlje, ali vodi poreklo iz Perua, iz 16. veka. Zemlja je napadnuta od strane španskih osvajača, koji su uvezli špansko grožđe i zasadili vlastite vinograde. Dvadesetih godina prošlog veka, moderni Pisco sour, napravljen od belanaca, limete i Angostura, napravio je Viktor Vaughen Morris u jednom baru u Limi. Evropska komisij zvanično je proglasila Peru kao vlasnika ovog koktela 2013. godine, a svake godine, prve subote u februaru je slavlje u čast Pisco Sour. 

 

Sazerac: Nju Orleans

foto: today.com

Sazerac je zvanično proglašen zaštitnim znakom Nju Orleansa 2008. godine, ali koktel ima svoje korene još iz 19. veka. Tridesetih godina prošlog veka Antoine Amedee Peichaud, koji je vodio apoteku, služio je svojim klijentima Toddies napravljen od njegovog tajnog porodičnog recepta pelinkovca i konjaka. Njegova pića postala su toliko popularna da je bar “Sazerac Coffee House” kupio prava za Peichaud-ov pelinkovac i zamenio konjak za Sazerac raženi viski. Zvanični recept za koktel promenio se tokom godina, ali suvi, upečatljivi ukus ostaje isti.

 

Pimm: London

foto: halfbakedharvest.com

Čaša Pimm-a No1 na bazi džina je prvobitno korišćen kao medicinski tonik, ali se brzo se razvio u fenomen. 1840-ih, trgovac ribom i gazda James Pimm počeo je da prodaje sopstveni tonik za zdravlje. U narednih 20 godina, tonik je stekao popularnost kao jedno od najukusnijih pića. Do 1859. Pimm No1 je bio iskomercijalizovan i ubrzo stigao do međunarodnih voda, britanskih kolonija,  Australije, Indije, Kanade i Kariba. Još uvek je neizmerno popularan u Britaniji, svake godine se na Vimbldonu prodaje oko 200.000 Pimm koktela – napravljenih mešanjem likera s limunadom. To je mnogo džina za samo dve nedelje tenisa!

 

Aperol Spritz: Venecija

foto: edition.cnn.com

Možda se čini da se Aperol Spritz (špricer) pojavio niotkuda, ali Mlečani su pijuckali ovaj slatki, gazirani koktel decenijama. Nakon Napoleonovih ratova kada je Austro-Ugarska okupirala regiju Veneto u severnoj Italiji, nemački “spritz” je uveden u regiju dodavanjem vode za talijanska vina. Godine 1919. Aperol je izmišljen i prodavan sportistkinjama zbog male količine alkohola.  1950-ih Aperol se meša sa špricerom i nastao je recept za ovaj koktel. 

Black russian (Crni Rus): Brisel

Jak, taman i prelep – “Crni Rus” je zapravo izmišljen  na više od 1.000 kilometara od države iz svog imena. Legenda kaže da je u Belgiji 1949. godine barmen Gustave Tops izmislio ovu mešavinu za američkog ambasadora u Luksemburgu, Perle Mestu. Kombinacija votke i likera od kafe, dobio je naziv “Crni Rus” zbog svoje boje, ali i votke, koja je poznata kao rusko piće.

 

Cosmopolitan: Njujork

foto: esquire.com

Uprkos tome što je donekle kasno stigao na koktel žurke, kosmopoliten je danas redovan na koktel meniju. Pojavio se kasnih 80-ih i njegov sttus se učvršćuje tokom devedesetih. Votka, triple sec i brusnica je navodno omiljena kombinacija u gej krugovima  Majami Biča i u Masačusetsu. Ljudi su želeli piće koje je imalo šmek martinija, ali je bilo lakše za piće, ali veliki dio uspeha u  Njujorku  je zahvaljujući njegovoj sveprisutnosti u kultnoj TV seriji Seks i grad.

 

Mojito: Havana

foto: hartford.co.za

Skromni Mojito, kada se pojavio,  nije bio otmeni koktel koji znamo da je danas. To je bila kreativna neophodnost zbog jeftinog ali moćnog ruma koji se nalazio širom Kube. Da bi njihova pića bila ukusnija, lokalno stanovništvo bi dodavalo sok od limete, šećernu trsku i metvicu. Dobila je priznanje u inostranstvu za vreme Prohibicije, kada je Havana postala omiljena među žednim Amerikancima. Ovo je verovatno bilo vreme kada je piće dobilo odobrenje od Ernesta Hemingveja, što je možda učvrstilo njegov status u svetu koktela.

 

Singapore sling: Singapur

foto: ginfoundry.com

Ovaj voćni i šareni koktel je stvoren za žene. Godine 1915, Ngiam Tong Boon, barmen u hotelu Raffles u Singapuru primetio je da, iako je uobičajeno da gospoda piju džin i viski u baru, nije bilo kulturno prihvatljivo za žene da konzumiraju alkohol u javnosti. Mnoge žene bi se odlučile za čaj ili sok. To je sve dok Boon nije stvorio Singapore sling, prikrivajući džin i liker u koktelu, sokom. Bio je to neporeciv pogodak i sada se smatra nacionalnim koktelom.

 

Margarita: Mexico

foto: drizly.com

Izgleda da se niko ne slaže oko toga ko je izumeo Margaritu, ali dobro je poznata činjenica da je nastala u Meksiku. Prema jednoj priči, vlasnik bara iz Tihuane je napravio prvu margaritu kako bi udovoljio plesačici koja je samo pila tekilu, ali je više volela da nije šot. Druga priča govori o teksaškoj Margaret Sames, poznatoj kao Margarita, i raskošnim žurkama koje je pravila i veruje se da se piće tamo prvi put pojavilo. Priče su beskrajne, ali iako možda nikada nećemo saznati ko je sastavio opojnu, sada već svetski poznatu izmišljotinu, ona sada ima svoj nacionalni dan u Meksiku, 22. februara svake godine.

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime