Svaki kutak naše prelepe zemlje krije poneku banju koje jednostavno čekaju da vam svojim lekovitim vodama uklone stres ili neko oboljenje. Možda Srbija nije prva opcija za banjski turizam, ali svakako ima raznovrsnu i korisnu ponudu. Uživajte!

Sokobanja

Gde je najbolje početi ako ne tamo gde je sve i počelo?! Lekovite vode Sokobanje su poznate vekovima, ali tek kad je uklonjen Otomanski jaram, ljudi su počeli da dolaze u turističke svrhe. Miloš Obrenović je odgovoran za razvoj banjskog turizma u istočnoj Srbiji, a Sokobanja je ubrzo postala banja za kulturnu elitu. Zeleno srce Srbije, kako je nazivaju, se nalazi u Zaječarskom okrugu, između Zaječara, Boljevca i Knjaževca. Temperatura lekovitih voda u Sokobanji se kreće u rasponu od 28 do 45°C. U indikacije za boravak u Sokobanji spadaju bolesti poput: bronhijalne astme,  hroničnog bronhitisa, pneumokonioze, psihoneuroze, lakši oblici povišenog krvnog pritiska, hroničnog reumatizma, išijasa, stanja posle povreda, hroničnih ženskih bolesti, anemije, iscrpljenosti organizma i drugih. 

Banja Vrdnik

Fruška Gora je jedan od idiličnih predela Srbije, pa i ne čudi da u ovom šumovitom delu nađete tipičnu mirnu banju. Na samo 24km od Novog Sada, banja Vrdnik nudi niz bazena sa temperaturom termalne vode od 32°C.  Blagodeti termomineralne vode u Vrdniku su poznate po lečenju širokog spektra oboljenja kao što su reumatološka, neurološka i ortopedska oboljenja. 

Niška Banja

Niš je poznat po svojoj energičnoj atmosferi i nenadmašnoj hrani, ali na samo 9km istočno od grada nalazi se jedan od najpopularnijih banjskih centara u zemlji. Izvori su smešteni podnožju Suve planine, što dodaje estetski element ovom idiličnom prizoru. Turizam je ovde krenuo da se razvija tek u 20.veku, ali od tada je u porastu. Temperatura glavnog vrela iznosi 39°C. Indikacije za lečenje u Niškoj Banji, shodno njenim lekovitim svojstvima su: bolesti lokomotornog aparata, kardiovaskularne bolesti, stanja motornog neurona, sterilitet, respiratorni organi, kao i stanja nakon operacija. 

Bukovička banja

Bukovička banja je zlatna lepota srpskih banja, blaženi centar zdravlja koji je nekada bio domaćin modnih zabava u Jugoslaviji. Dinastija Obrenović je ovde provodila dosta vremena. U blizini se flašira voda Knjaz Miloš. Bukovička banja se nalazi u podnožju Bukulje, u Aranđelovcu. U ovoj banji se leče reumatska oboljenja, oboljenja koštanog sistema, bolesti disajnih puteva i šećerne bolesti.

Očekujte nastavak sutra! 🙂

Začini život malim stvarima!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime