Svaki kutak naše prelepe zemlje krije poneku banju koje jednostavno čekaju da vam svojim lekovitim vodama uklone stres ili neko oboljenje. Možda Srbija nije prva opcija za banjski turizam, ali svakako ima raznovrsnu i korisnu ponudu. Uživajte! Ukoliko ste propustili prvi deo, obavezno pogledajte ovde!

Vrnjačka banja

Mali grad, Vrnjačka banja je jedno od najpopularnijih mesta u Srbiji, ako ne i najpopularnije. Ovde su ljudi dolazili da se leče još u doba Rimljana. U Vrnjačkoj banji postoji sedam termomineralnih izvora i jedino ovde je temperatura vode ista kao i temperatura ljudskog tela – 36,5°C. Smeštena je u Raškoj oblasti, na oko 7km od Trstenika. Mineralne vode Vrnjačke banje leče mnoge bolesti: šećernu bolest, čir, oboljenje pankreasa, oboljenje organa za varenje, ginekološka oboljenja, sterilitet, reumatske bolesti i mnoge druge. Ovde se nalazi i čuveni Most ljubavi, ali i mnoge druge zanimljivosti.

Banja Koviljača

Sokobanja može da se pohvali početkom srpskog banjskog turizma, ali banja Koviljača je ipak najstarija. Poznata je i kao Kraljevska banja zbog svog prirodnog okruženja između reke Drine i planine Gučevo. Voda u ovoj banji je sumoporovita i pogodna je za lečenje: svih vrsti reumatskih bolesti, posttraumatskih stanja, stanja posle operacije kičme, oštećenja motornih neurona i ginekoloških oboljenja. 

Banja Vrujci

VodaVoda dolazi iz područja oko banje Vrujci u Kolubarskom okrugu na severozapadu Srbije. U banji Vrujci postoji 5 glavnih izvora i nekoliko sporednih. Temperatura vode je od 26-28°C. U ovoj banji se leči: reumatizam, povišeni krvni pritisak, malokrvnost, kamen u bubregu, očne bolesti, kožne bolesti neurotična anksioznost i još mnoge druge.

Novopazarska banja

Ova banja se nalazi u blizini Novog Pazara, u Raškoj oblasti koja je ujedno bogata i brojnim kulturno istorijskim spomenicama. Ukupan broj izvora Novopazarske banje je 14, a temperatura vode se kreće od 15-50°C.  Pogodna je za lečenje mnogih bolesti: neuromišićne bolesti, kožne bolesti, stanja posle moždanog udara, reumatizam, sportske povrede, kičma…

Naravno, spomenuli smo samo neke od naših mnogobrojnih banja. Ne treba zaboraviti i Vranjsku banju, Ribarsku banju, Matarušku banju, banju Gornja Trepča, Sijarinsku banju i mnoge druge. 

Začini život malim stvarima! 

 
 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime