Napravili smo listu super zdravih i korisnih namirnica od kojih će se sve žene osećati sjajno i zdravo. Pogledajte koja je to hrana.

Nega kože

foto: mediflora.rs

Svaka žena ima svoj način kako da joj koža bude blistava i ravna. Ali postoje neke univerzalne stvari koje će nam pomoći oko blistavosti lica i koje mogu usporiti proces starenja. Hrana bogata antioksidantima kao što su vitamin C, A i E ubrzavaju prirodne sisteme za zaštitu kože i zaštitu od sunca. Takođe, povećajte unos hrane sa visokim sadržajem cinka da biste pospešili zarastanje rana, a za blistavost kože je korisno jesti paprike, peršun i malo čokolade.

Grudi

foto: yumama.com

Prema studiji, postoje namirnice koje nas mogu zaštiti od raka dojke. Brokoli naročito sadrže antioksidante sa ogromnim zdravstvenim prednostima. Čitavom telu činite uslugu svaki put kada dodate brokoli u svoj obrok. Takođe, veoma je korisno jesti pečurke i piti zeleni čaj.

 

Kosti i zubi

foto: nhs.uk

Kalcijum je najbitniji element za strukturu i razvoj kostiju i zuba. Vitamin D pospešuje apsorpciju kalcijuma i mineralizaciju kostiju. Takođe popravlja raspoloženje i poboljšava kognitivne sposobnosti. Neke od najboljih namirnica bogate kalcijumom su i zelena salata, sir i pomorandža.

 

Hormonski balans

foto: dijamant.rs

Plodnost i hormonski balans kod žena su definisani konzumiranjem namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i C i jodom. Tako je najbolje jesti ribu, orašaste plodove i suncokretovo ulje.

 

Mišići i održavanje težine

foto: krenizdravo.rtl.hr

Proteini su veoma važni za optimalno zdravlje i telesnu kompoziciju. Proteinima ubrzavamo metabolizam i samim tim su dobri za gubitak težine. Stručnjaci preporučuju konzumiranje 1 grama proteina po kilogramu telesne težine. Namirnice najviše ispunjene proteinima su meso, jaja i pasulj.

 

Ojačanje nervnog sistema

foto: anemija.rs

Žene bi trebalo da unose folnu kiselinu (vitamin B9) do 0,4mg dnevno. Folna kiselina pomaže telu da proizvodi i održava nove ćelije, uravnotežava emocionalno stanje i podstiče imuni sistem. Namirnice naročito bogate folnom kiselinom su avokado, šargarepa i cvekla.

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime