Beograd je imao velikih glumaca, ali nikad nekog kao što je Danilo Bata Stojković. Govorio je: “Dobro veče deco, za vas sam se uredio, svaka predstava za mene je praznik i ja joj na ovaj način odajem počast”. 🙂

Biografija

Danilo Bata Stojković je bio jedan od najpoznatijih srpskih pozorišnih, televizijskih i filmskih glumaca. Rođen je 11.avgusta 1934.godine u Beogradu gde je i živeo do smrti sa svojom suprugom Olgom. Par nažalost nije imao dece.
Za razliku od braće i sestre, nije imao naročito dara za školu. Često je išao na popravne ispite, naročito iz prirodnih nauka poput matematike i fizike. Jedino je voleo književnost i recitovanje. Tako je i odlučio da se posveti umetnosti i upiše glumu. Iako njegov otac nije odobravao ovu ideju, Bata je ipak počeo da studira u klasi Tomislava Tanhofera. Profesor ga je savetovao da se ugoji, pošto je Bata bio baš mršav, pa su ga generacije i zapamtile kao bucka. 1953.godina je bila presudna za njegovu karijeru, kada je igrao u Čehovljevoj prestavi “Krčma na glavnom putu”. Diplomirao je kod Josipa Kulundžića 1959.godine.
Preminuo je 16.marta 2002.godine u 68.godini posle teške bolesti, a njegova urna posle kremacije smeštena u rozarijum beogradskog Novog groblja.

Filmografija

Pozorišnu karijeru je započeo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a 1962.godine je postao stalni član ansambla Ateljea 212. Publika ga je posebno zavolela u ulogama koje je Dušan Kovačević pisao za njega u Zvezdara teatru. Na scenu JDP-a stupio je 1956.godine kada je igrao slugu u “Magbetu”. Filmsku karijeru je započeo 1964.godine u filmu “Izdajnik”. Zahvaljujući saradnji sa Slobodanom Šijanom, imao je neke od svojih najboljih uloga. Šijan je debitovao sa Batom na velikom platnu sa čuvenim  filmom “Ko to tamo peva”. Zatim su ponovo sarađivali u komediji “Maratonci trče počasni krug”. 
Posle nekoliko manjih uloga, od kojih se izdvaja uloga direktora škole u filmu “Idemo dalje”. Glumio je u tri filma gde je tumačio uloge “partijskog čoveka” ili “marksističkog revolucionara”. Prva od takvih uloga mu je bila u ulozi Babija Pupuške u filmu “Kako sam sistematski uništen od idiota” (1983). Sa ovim filmom je usavršio uloge “očinske figure”, pa je tako imao maestralnu ulogu Veselina Cvetkovića u filmu “Varljivo leto ’68” Gorana Paskaljevića. 
Sarađujući sa Dušanom Kovačevićem 1984.godine izveo je, za mnoge, najbolju svoju ulogu – Ilija Čvorović u filmu i predstavi “Balkanski špijun”. 
Pored ovih i mnogobrojnih drugih uloga, izdvajaju se i uloge u filmovima“Majstor i Margarita” (1972), “Čuvar plaže u zimskom periodu” (1976), “Pas koji je voleo vozove” (1977), “Grlom u jagode” (1976), “Nacionalna klasa” (1979), “Sabirni centar” (1989), “Ubistvo s predumišljajem” (1995), “Bure baruta” (1998), serijama: “Salaš u malom ritu” , “Gore dole” , “Balkan ekspres 2”, “Vreme čuda”, “Povratak otpisanih”, predstavama: “Profesionalac”, “Ćelava pevačica”, “Troje”

Nagrade i priznanja

Danilo Bata Stojković je dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Izdvajaju se: “Dobričin prsten” – za glumačko delo 1990., “Zlatni ćuran” – za životno delo glumcu komičaru 2002.posthumno, “Sterijina nagrada” – za uloge u filmovima “Cincari ili korišpodencija” 1982., “Balkanski špijun” 1984., “Profesionalac” 1990., “Đeneral Milan Nedić” 1992., “Zlatna arena” u Puli 1984.i 1969.godine, “Statueta ćuran” na Danima komedije u Jagodini u predstavama “Ožalošćena porodica” 1981., “Cincari ili korišpodencija” 1982., “Balkanski špijun” 1984., “Klaustrofobična komedija” 1988., “Profesionalac” 1990., “Gran pri Ćele kula” na filmskim susretima u Nišu 1976., “Gran pri Naisa” 1999., “Nagrada car Konstantin” za ulogu Ilije Čvorović 1984.
Letnja pozornica u Vrnjačkoj banji, gde se održava Festival filmskog scenarija od 2010.godine nosi njegovo ime, gde je otkrivena i spomen ploča Danilu Bati Stojkoviću. Od iste godine se održavaju i “Dani Danila Bate Stojkovića” koji se održavaju 11.avgusta svake godine, na dan njegovog rođenja.

Zanimljivosti

Danilo Bata Stojković je ponavljao razred u svojoj 14.godini. Dugogodišnji nadimak Bubuleja je stekao u istoimenoj ulozi u tv seriji “Diplomci”. Bio je kršteni kum deci glumice Ljiljane Dragutinović. Sa svojom suprugom Olgom je bio dugo zajedno, ali su se venčali tek 1991.godine,a pošto nije voleo da daje intervjue i da se fotografiše, odlučio je da se venčaju u strogoj tajnosti. Bio je poznat po tome što je posedovao nekoliko stotina odela i kravata, a štofove je često donosio iz inostranstva. Njegova supruga je posle njegove smrti poklonila nekim kolegama po kravatu za uspomenu. Olga je govorila kako je Bati na prvom mestu bilo pozorište, potom kafana, pa tek onda kuća. Ali naravno da nije zapostavljao svoju suprugu. Imao je običaj da stalno donosi cveće. U kući je bilo toliko cveća, da je Olga morala ponekad da ga drži i u kadi.
Puno je radio sa čuvenom glumicom Mirom Banjac, bar deset puta na sceni mu je bila žena. Rekla je za njega da je bio težak partner, ali radan i precizan. 
Bata nikada nije otkazivao predstave, pa je tako i jednu od poslednjih predstava “Korešpodencija” odigrao teško bolestan. Dušan Kovačević je rekao za njega da ne zna da li je iko više voleo pozorište od Bate.

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime