Ako vam je neko rekao nešto poput “Ti si kopija svoje majke”, to baš i nije tačno. U stvari, mi (naročito žene) smo više kao očevi. Postoji i teorija da je način života oca pre bebe, uključujući hranu koju jede i kako se oseća, osnova budućeg zdravlja bebe. Svakako, bez obzira na gene, naš lični životni stil je ključni faktor kako ćete izgledati i kako ćete se osećati.

Deca uglavnom nasleđuju oblik vrha nosa, oblast oko usana, jagodice, uglove očiju i oblik brade. Ovo su ključna područja za prepoznavanje lica.

Geni majke su obično 50% DNK deteta, a očevi geni su ostalih 50%. Međutim, muški geni su “agresivniji” od ženskih, pa su samim tim i izraženiji. Dakle, obično ima oko 40% aktivnih ženskih gena, a 60% aktivnih muških.

Pol

foto: newhealthadvisor.com

Pol buduće bebe isključivo zavisi od oca. Od majke, beba dobija uvek X hromozom, a od oca ili X hromozom (što znači da će biti devojčica) ili Y hromozom (što znači da će biti dečak). 
Ako muškarac ima dosta braće u porodici, imaće više sinova, a ako ima više sestara, imaće više kćeri. Samo neki muškarci imaju relativno jednak broj X i Y hromozoma u svojoj spermi i jednako je verovatno da će imati dečaka ili devojčicu.

Y hromozom ima manje gena od X hromozoma, a neki od njih su odgovorni za razvoj muških genitalija. Zbog toga dečaci više liče na majke. Kada su u pitanju devojčice, dobijaju X hromozom od oba roditelja tako da je nemoguće predvideti kako će izgledati.

Zubi

foto: madisonfamilydental.com

Ako otac često mora kod stomatologa i njegova deca će verovatno imati isti problem. Iako se oblik i veličina zuba mogu naslediti od bilo kog roditelja, očevi geni su dominantniji. 

Inteligencija

Geni odgovorni za inteligenciju se nalaze u X hromozomu. Zato sinovi nasleđuju inteligenciju od majke. Ćerke dobijaju od oba roditelja. Međutim, samo 40% inteligencije majke je nasleđeno, a ostatak dopunjujemo tokom života. U proseku, IQ dečaka je oko 15 poena drugačiji od majki.

Predispozicija za mentalne bolesti

Sa godinama, kvalitet sperme se smanjuje. Zbog toga starije osobe mogu preneti mutirane gene na svoju decu. Ovo povećava rizik od razvoja mentalnih bolesti, autizma, hiperaktivnosti ili bipolarnog poremećaja. Takođe, deca čiji su očevi stariji od 45 godina i više imaju veću verovatnoću za samoubistvom i poteškoće u učenju.
U bilo kom uzrastu, muškarci koji imaju koronarnu bolest srca verovatno će ga preneti svojim sinovima. A muškarci koji imaju problem sa plodnošću, često i njihovi sinovi imaju isti problem.

Sklonost ka hemofiliji i autizmu

foto:glamourlifestyles.com

Postoje bolesti koje se mogu naslediti samo od majke, a razvijaju se samo kod dečaka. To se dešava kada žena ima X hromozom sa genom bolesti i prenosi taj gen svom sinu. Među tim bolestima su hemofilija, mišićna distrofija i autizam.

Sklonost ka gojenju

foto: mnn.com

Ljudi koji pokušavaju da se izbore sa težinom, uglavnom je nasleđuju od roditelja. U tim slučajevima, zaista je teško izgubiti višak kilograma. Češće se nasleđuje debljina, nego sklonost da budete fit. Težina deteta zavisi isključivo od majke. 

Visina

foto: verywellfamily.com

Očevi više utiču na visinu deteta od majke. Visoki muškarci uglavnom imaju visoku decu. U proseku, 60% do 80% visina osobe zavisi od oca i majke, a ostatak je rezultat ishrane, načina života i zdravlja. Mlađa deca su takođe uglavnom niža od starije.
Postoje dve formule za određivanje visine buduće bebe. Prvo, ako imate dečaka, uzmite majčinu visinu, dodajte očevu visinu i još 12cm. Podelite taj iznos sa 2 i dobijate visinu sina. Ako imate devojčicu, saberite majčinu i očevu visinu i oduzmite 13. Podelite iznos sa 2 i dobijate visinu ćerke. Drugo, zapamtite visinu vaše devojčice sa 18 meseci, a dečaka kada ima 2 godine i pomnožite sa 2 i dobijate visinu deteta kada odraste, sa par centimetara gore ili dole razlike.

Boja očiju

foto: palig.com

Smeđa boja očiju je dominantan gen. Dakle, ako jedan od roditelja (posebno otac) ima tamnije oči, a drugi ima plave ili zelene oči, verovatno će dete imati tamnije. Plave oči možete imati dete samo ako jedan od roditelja nosi gen odgovoran za plavu boju. Plava i zelena boja se recesivni geni, a plava je dominantnija od zelene. Ipak, takođe je moguće da od 2 plavooka roditelja dete dobije smeđu boju očiju.

Kovrdžava kosa

foto: medicalnewstoday.com

Mnoge majke sanjaju da im dete ima kovrdžavu kosu. Ali, iako je kovrdžava kosa dominantna osobina i jedan roditelj ima, to ne znači da će i dete imati. Ukoliko oba roditelja imaju loknastu kosu i dete će imati. Uglavom, ako jedan roditelj ima kovrdžavu kosu,a drugi ravnu, dete će imati talasastu. Takođe, može da se desi i ako oba roditelja imaju lokne, a neko u njihovoj porodici ravnu, dete može da nasledi ravnu kosu.

Začini život malim stvarima!

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime