Broj koala u Australiji je pao tako nisko da vrsta funkcionalno izumire i malo je verovatno da će proizvesti novu generaciju, upozoravaju aktivisti. The Australian Koala Foundation veruje je da je ostalo samo 80.000 koala u divljini širom zemlje.

foto: weather.com

Funkcionalno izumiranje opisuje populaciju životinja koja je ili tako mala da je prestala da utiče na svoje okruženje, nema para za razmnožavanje ili je još uvek u uzgoju, a neke podležu i genetskim bolestima.

Fondacija kaže da je od 2010.godine nadgledala 128 koala okruženja, a u 41 nije ostala nijedna koala. Najveće pretnje za koale su gubitak staništa i toplotni talasi prouzrokovani klimatskim promenima.

foto: nos.nl

Od maja 2012.godine, koale su zvanično proglašene ranjivim u Kvinslendu, Novom Južnom Velsu i u Australijskoj prestoničkoj teritoriji.

Uz odgovarajuću zaštitu staništa i malo uravljanja, one ne moraju biti u opasnosti od izumiranja. Međutim, zaštita staništa je i najteži deo. One takođe ne mogu da prežive na neprekidnim temperaturama višim od 38 stepeni, a ne znaju da nađu zaštitu od toplote.

foto: people.com

Predsednica The Australian Koala Fondation rekla je: “Pozivam novog premijera da nakon majskih izbora usvoji Zakon o zaštiti koala koji je već napisan i spreman još od 2016.godine. Vreme je da se zaštite australijske šume, a šume sa koalama pokrivaju 20% kontinenta. Znam da je australijska javnost zabrinuta za sigurnost koala i dosadilo im je da viđaju mrtve koale po putevima. Vreme je da vlada počne da poštuje koale i zaštiti njihova staništa.”

foto: people.com

U periodu 2013-2014.godine, australijske vlasti su ubile skoro 700 koala kako bi sprečile prenaseljenost u priobalnom području. Koale su uzimane sa stabala i ubijene injekcijom.

Začini život malim stvarima!

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime