Upravo fraza “zasnovano na istinitim događajima” budi našu radoznalost i čini da želimo što pre da odgledamo neki film. U nastavku teksta otkrijte koje su to promene uneli reditelji u popularnim filmovima koji su zasnovani po istinitim događajima!

A Beautiful Mind (2001) – Blistavi Um

Film, u kome glumi Russell Crowe, prikazuje život dobitnika Nobelove nagrade Johna Forbes Nash-a. Ali u filmu su uneti neki delovi njegovog života koji uopšte nisu tačni. Na primer, Nash nije držao govor kada je dobio Nobelovu nagradu, a u filmu jeste. Takođe nije radio ni sarađivao sa Ministarstvom odbrane SAD-a. Film ga takođe prikazuje kao uzornog oca, što je daleko bilo od istine. Nash jeste imao sina, ali se nikada nije brinuo za njega i varao je svoju ženu.

The Pianist (2002) – Pijanista

Čovek koji stoji iza istinite priče o pijanisti, Wladyslaw Szpilman, navodi u svojim memoarima da je rođen u Varšavi i da je tamo proveo ceo život. Međutim, film je sniman u Krakovu. U ovom slučaju, producenti nisu imali izbora i morali su da promene lokaciju snimanja pošto je Hitler uništio varšavski geto. Roman Polanski je morao da stvori Stari grad Varšave, a da bi to učinio napravio je reprodukciju grada sa slika italijanskog umetnika Canaletto koji je slikao ulice Varšave.

The Intouchables (2011) – Nedodirljivi

U filmu je glavni lik Philippe Pozzo di Borgo udovac, dok je u stvarnosti još uvek bio oženjen dok ga žena nakon nesreće nije ostavila. Ona je bila bogata naslednica, a umrla je tri godine nakon Filipove nesreće. Usvojili su dvoje dece pre njene smrti, a to je na filmu takođe obrisano. Kraj filma takođe nije isti kao stvarnost. Filip se preselio u Maroko gde je pronašao novu ljubav, mladu Marokanku, samohranu majku dve devojčice. 

Hachi: A Dog’s Tale (2009) – Hachi, Priča O Psu

Najveća razlika između stvarne priče i filma je ta što se radnja odvija u Tokiju, dok je film rađen u SAD-u. Takođe, profesor Hidesaburo Ueno je umro zbog moždanog udara, a u filmu je profesor Parker Wilson umro od srčanog udara. Nesporni glavni junak priče, pas Hachiko je u filmu nađen na železničkoj stanici, dok je u stvarnom životu kupljen u prodavnici za kućne ljubimce.

127 Hours (2010) – 127 Sati

Aron Ralston, čovek koji stoji iza ove užasne priče, tvrdi da je film toliko precizan da podseća na dokumentarac. Postoji nekoliko malih promena. Jedna od njih je na samom početku filmu gde Ralston upoznaje dva planinara. U stvarnosti, on im je pokazivao neke tehnike penjanja, a nije ih vodio u skrivenu lagunu kako je prikazano na filmu.

The Pursuit Of Happyness (2006) – Potraga Za Srećom

Sin Chrisa Gardnera je još uvek bio beba kada su se dešavali događaji iz filma, a u filmu je to petogodišnji dečak. Producenti su to uradili kako bi dodali dramu priči. Druga promena je ta da je Krisovo stažiranje u brokerskoj agenciji bilo neplaćeno, a u stvarnosti su mu platili.

Catch Me If You Can (2002) – Uhvati Me Ako Možeš

U stvarnom životu, glavni lik Frank Abagnale je pobegao od kuće i nikada više nije video oca. Stiven Spilberg ih je međutim na film ponovo spojio. To mu je pomoglo da doda dramu u filmu, prikazujući Frenkovu potrebu da zadovolji želje svog oca, a takođe i ponos oca nakon što je video Frenka u pilotskoj uniformi. Druga razlika je način na koji je Frenk pobegao letom iz Francuske za SAD. U filmu on nestaje kroz kupatilo, dok je u stvarnosti Abagnale pobegao sa zadnje strane Boinga 737.

I, Tonya (2017) – Ja, Tanja

Film prikazuje priču o klizačici Tonyi Harding i njenom rivalstvu protiv Nancy Kerrigan, koja nije bila samo deo njenog tima, već i njena najveća suparnica. U januaru 1994.godine, Tanjin bivši muž je napao Nensi, a iako je Tanja negirala bilo kakvu agresivnost, ona je ipak osuđena za prikrivanje svog supruga i telohranitelja. Takođe joj je zabranjeno klizanje čime je i završena njena karijera. Na filmu je prikazano Tanjino svedočenje na sudu kako bi gledaoci mogli sami da procene na čijoj su strani.

Začini život malim stvarima!

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime