Da li možete da verujete da je već došlo vreme Uskrsa?! 🙂
Uskrs se slavi širom sveta na iznenađujuće i raznovrsne načine, s tradicijama koje se razlikuju od zemlje do zemlje, u zavisnosti od etničkog i kulturnog porekla. Pogledajte ove zanimljive Uskršnje tradicije i njihovu istoriju! Ukoliko ste propustili prvi deo, pogledajte ovde.

Češka

foto: clickstay.com

Na Uskršnji ponedeljak u Češkoj postoji tradicija u kojoj muškarci “pljuskaju” žene ručno rađenim bičevima od vrbe ukrašene trakama. Prema legendi, vrba je drvo koje cveta u proleće, a njegove grane prenose vitalnost i plodnost na žene. Ovo bi trebalo da bude zabavan i razigran običaj koji ne nanosi bol.

Italija

foto: visitflorence.com

U Firenci postoji tradicija koja se zove Scoppio del Carro (eksplozija kolica, vagona). Ogroman, ukrašen vagon se vuče po ulicama do katedrale, a kada Glorija otpeva unutar katedrale, nadbiskup šalje raketu u obliku goluba do vagona paleći vatromet. Nakon toga sledi povorka u srednjovekovnim kostimima.

Bermudi

foto: bermuda.com

Na Veliki petak, meštani Bermudskih ostrva puštaju ručno pravljene zmajeve, jedu kolače od bakalara i zemičke u obliku krsta. Priča se da je ova tradicija počela kada je lokalni učitelj  imao poteškoće da objasni njegovom razredu Hristovo vaskrsenje na nebo. Tako je napravio zmaja, oblikovanog u krst kako bi ilustravao Vaznesenje.

Nemačka

foto: tripsavvy.com

U mnogim zemljama se Uskršnja jaja sakrivaju i deca ih traže. Ali u Nemačkoj se jaja prikazuju vidno na drvetu na ulici. Na nekim drvećima se mogu naći na hiljade šarenih jaja.

Vašington D.C

foto: heavy.com

U Vašingtonu na Uskršnji ponedeljak, predsednik je domaćin godišnjeg Uskršnjeg jajeta na travnjaku Bele kuće. Tradicija za koju se veruje da potiče iz 19.veka uključuje decu koja kotrljaju kroz travu Uskršnja jaja velikom kašikom.

Srbija

foto: serbia.com

Za kraj smo naravno ostavili Srbiju. 🙂 U Srbiji postoji borba (kucanje) jajima. Ko god izađe iz igre sa najjačim jajetom je pobednik i pretpostavlja se da će biti najuspešniji član porodice u narednoj godini. Takođe, najstarija žena kuće trlja deci lice prvim crvenim jajetom, simbolizujući njenu želju da deca budu rumena, zdrava i snažna. Ovaj običaj se koristi i u Bugarskoj.

Srećni praznici! 🙂

Začini život malim stvarima!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime