Ova jela koja morate probati su neka od najtraženijih ukusa na svetu. Vaš posao je da nađete restoran koji nudi ova tradicionalna jela da biste probali najautentičnije ukuse. Ako ne, možda možete i sami da ih napravite, internet je pun originalnih recepata širom sveta.

 

  • Jiaozi – Kina

    foto: closetcooking.com

    Svi vole knedle. A ova kineska verzija vas sigurno neće razočarati. Jiaozi su napunjeni mlevenim mesom i povrćem i motaju se u oblik yanbao (“srebrna poluga”) pre nego što se stave da se prže. Ovi ukusni paketići umočeni su u začinjeno susamovo ulje često se u Kini jedu za doručak.
  • Gallo Pinto – Kosta rika

    foto: thespruceeats.com

    Ovaj tradicionalni kostarikanski doručak je možda najlakše napraviti kod kuće. Sastoji se od pirinča, crnog pasulja, jaja i tortilje. Često se kombinuje sa prženom bananom ili avokadom.

  • Gulaš i knedle od hleba – Češka

    foto: foodnetwork.com

    Gulaš nam je dobro poznat, ali Česima je nezamisliv bez knedla od hleba. Knedle se prave od brašna, jaja i hlebnih mrvica i imaju laganu, pahuljastu teksturu. Ali ništa bez gulaša i njegovog umaka od govedine.

  • Pho – Vijetnam



    Ovo je ukusna supa puna pirinčanih nudli, bilja, začina i svežeg povrća. Tradicionalni Pho uključuje i tanko narezanu govedinu koja se dodaje u supu u poslednjem trenutku kuvanja. Postoji i Pho Ga gde se koristi piletina.

  • JÄgerbraten mit SpÄtzle – Nemačka

    foto: yelp.com

    Ovo jelo potiče sa juga Nemačke i predstavlja njihovu vrhunsku hranu. Ovo je paprikaš pun proteina od sočiva, slanine i povrća, a poslužuje se uz Spatzle (takođe neka vrsta knedli). Takođe, ovo jelo se često spaja sa nemačkim kobasicama.

  • Dim sum – Hong Kong

    foto: cnn.com

    Dim sum je kantonska hrana koja se služila uz čajeve umornim putnicima ili seoskim radnicima. Danas je to vikend jutarnji obrok za sve porodice. Postoje baš razne opcije ovog jela. Dim sum uključuje knedle, peciva, jela od rezanaca sa umakom, jela na bazi mesa i slatkiše – torte, pudinge.

  • Masala Dosa – Indija

    foto: hungryforever.com

    Ovo južnoindijsko jelo je prepuno mirisa i jedinstvenih ukusa. To je vrlo tanak krep koji se pravi od pirinča koji se zatim puni začinjenim krompirom, povrćem i lukom. Ovo jelo se često, verovali ili ne, kombinuje sa kokosom ili čilijem, mentom i korijanderom.

  • Tagine – Maroko

    foto: ethnicspoon.com

    Ovo jelo na bazi paprikaša se kuva polako u glinenoj posudi da bi sastojci zadržali pun ukus. Često se kuva sa jagnjetinom ili piletinom i ima ukusan, dimljen ukus. Služi se sa kuskusom i tradicionalno se jede rukama.

  • Ceviche – Peru

    foto: bitsofumami.com

    Tradicionalni peruanski Ceviche se pravi od sveže ribe marinirane sa citrusima dok se ne dobije savršena mekoća. Citrusni ukus se savršeno meša sa biljem, čilijem, lukom, kukuruzom, a ponekad i slatkim krompirom da bi se smanjila kiselost. Jede se sa listovima zelene salate ili prženim čipsom.

  • Raclette – Švajcarska

    foto: klarstein.co.uk

    Ovo toplo jelo nastalo je u Alpima kao seljačko jelo gde su koristili raspoložive sastojke poput sira, vina i hleba. Ako volite sir, ovo je pravo jelo za vas. Ali da biste sami skuvali ovaj fondu od sira, trebaće vam specijalan fondu lonac i ražnjići.

Kako vam se čine ova jela? Koje jelo vam izgleda najprimamljivije? Da li ste već probali neko? 🙂

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime