Mnoge plaže, uključujući i grčke, pune su smeća i gomile opušaka od cigareta. Svake godine tim volontera iz neprofitne organizacije u Grčkoj čisti plaže širom njihove zemlje.

Gradonačelnik ostrva je govorio o njihovoj viziji “Astypalea bez cigareta” rekavši: “Ovo je svestan izbor stanovnika i posetilaca, a ne rezultat političkih mera”. Oni su napravili čak i hashtag da promovišu svoju misiju #ASTYPALEASMOKEFREE.

I stanovnici i lokalne vlasti ohrabruju posetioce da prestanu da puše, da troše energiju na zdravije navike kao što je biciklizam i da postanu deo njihove kulture bez dima. Čudna i zanimljiva činjenica ovog projekta je da njegovu kampanju sponzoriše najveća grčka duvanska industrija Papastratos.

foto: newsdeeply.com

U cilju budućnosti bez dima, Astypalea se fokusira na promovisanje blagostanja i zdravog, kvalitetnog života za svoje ljude i turiste koji posećuju ovo predivno ostrvo i podižu svest o zagađenju plaža uzrokovanim opušcima cigareta.

Ipak, istina je da je najveća prepreka to što je Grčka svrstana među vodeće zemlje sa najvećom potrošnjom duvana u Evropi, kao i da su “crne ovce” zbog nepoštovanja zakona kada je u pitanju pušenje na javnim i privatnim prostorima.

Tokom intervjua, gradonačelnik ostrva je upitan da li su sada pušači nepoželjni u Astipalei. Rekao je “Ne naravno. Upravo suprotno! Nadamo se da će pušači, ako ostanu barem neko vreme na ostrvu bez dima, možda da odluče da prestanu da puše i da se pridruže zdravijem životu”.

Ove dve boce od 1,5l su napunjene za samo dva sata na plaži!

Šta vi mislite o ovom projektu? 🙂

 

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime