Muzikoterapija pomaže poboljšanju raspoloženja i ubrzavanju oporavka. Pored toga, muzika ubrzava oporavak ljudi koji su doživeli moždani udar i poboljšava percepciju kod dece sa disleksijom. Takođe, postoje dokazi da muzička obuka u detinjstvu štiti ljude od demencije. Pogledajte ovih 8 razloga zašto biste vašem detetu trebalo da date odmah muzički instrument umesto tableta ili telefona! 🙂

Poboljšava koordinaciju

foto: understood.org

Dok svirate muzički instrument, mozak prevodi note koje vidi u pokretima ruku. To se odvija brzinom tempa melodije. Ova koordinacija čitanja muzike i procesa njene reprodukcije ubrzava reakciju mozga i poboljšava kognitivno funkcionisanje.

Poboljšava sluh

Učenje muzike pomaže da se izoluju pojedinačni zvukovi. Zato muzičari imaju tako divan sluh. Nauka je otkrila da je za muzičare lako prepoznati specifične zvukove i glasove u bučnom raspoloženju.

Otklanja stres

foto: saptakiran.com

Reprodukcija muzike pomaže da odvrati od stresnog dana. Činjenica je da da ponavljajući pokrete, stavlja se fokus na pozitivnu stranu i pomaže da se smanji stres. Takođe, snižava krvni pritisak i ublažuje nesanicu i depresiju.

Jača respiratorni sistem

Sviranje duvačkih instrumenata i pevanje zahteva duboko disanje iz dijafragme. To ojačava respiratorni sistem i pluća. Na primer, sviranje harmonike može čak da ublaži simptome plućnih bolesti.

Jača imunitet

Sviranje muzičkih instumenata često inspiriše ljude da kreiraju sopstvenu muziku. To poboljšava imuni sistem i efikasnija je borba protiv virusa.

Izoštrava funkciju mozga

Sviranje nekog instrumenta je pravi trening za mozak. Muzičari retko imaju probleme sa pamćenjem. Činjenica je da sviranje poboljšava mentalne performanse. Takođe, usporava napredovanje Alchajmerove bolesti i demencije.

Poboljšava veštinu čitanja

Čitanje muzičkih nota pomaže u stvaranju novih neuronskih veza u mozgu poboljšavajući sposobnost obrade informacija. Zato će dete lakše apsorbirati informacije i čitati ih.

Povećava IQ

Istraživanja su pokazala da se aktivnost mozga povećava nakon sviranja muzičkog instrumenta. Čak i nekoliko nedelja sviranja može povećati IQ. Takođe, poboljšava pamćenje. 

Začini život malim stvarima!

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime