Eden projekat, koji neki nazivaju osmim svetskim čudom, je dramatična botanička bašta budućnosti smeštena u tropskim biomima Kornvola, koji su se “ugnezdili” u krateru veličine 30 fudbalskih terena. Sem futurističkog arhitektonskog rešenja samih objekata bašte, njena ekološka funkcionalnost je unikatna i zasnovana na korišćenju solarne i energije vetra, a za potrebe obezbeđenja eneromnih količina vode za funkcionisanje tropske bašte koristi se prečišćena kišnica.

foto: visitcornwall.com

Sa svetskom reputacijom i priznanjem od strane British Travel Awards za  najbolju atrakaciju u Velikoj Britaniji već 5 godina, Eden je epska destinacija koja definitivno zaslužuje pažnju. Više od ogromnog tropskog vrta, Eden je kapija u odnosima između ljudi i biljaka, kao i fascinantan uvid u priču o zavisnosti čovečanstva o biljnom životu. Eden ne samo da privlači pažnju posetioca, već je i jedinstven resurs obrazovanja i znanja o održivoj budućnosti.

foto: medium.com

Ovde možete da iskusite prizore, mirise i obime kišnih šuma u najvećem stakleniku na svetu i otkrijete tropske biljke koje se koriste za proizvodnju svakodnevnih proizvoda. Na jednom mestu možete otputovati u Južnu Afriku i Kaliforniju, dok se opuštate među stablima narandže i limuna, maslinjacima i vinovim lozama, a u spoljašnjoj bašti, koja se prostire na oko 12 hektara, možete videti konoplju, suncokrete i druge biljke koje se sunčaju na Kornvolskom suncu. 

foto: edenproject.com

Osim fascinantne lokacije, Eden je zabavan i druželjubiv prostor. Ovde možete saznati odakle dolazi čaj, guma i šećer, i putovati svetom do simuliranih okruženja tropskih destinacija. Ovde se održavaju i tematski događaji prema godišnjim dobima, radionice za odrasle i decu, razne aktivnosti, muzički koncerti i drugo. A postoji i mogućnost iznajmljivanja prostora za proslave i venčanja.

foto: cocoweddingvenues.co.uk

Ovaj jedinstven prostor sadrži i kafiće i restorane na licu mesta i prodavnice suvenira. Eden je takođe obezbeđen i pristupima za invalidska kolica, a dobrodošli su i psi na povocima u spoljnim prostorijama ove lokacije. 

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime