Turizam u Portugalu je veoma uspešan i ima neke od najboljih destinacija. Portugal ima bogatu istoriju, inovativnu umetnost, zadivljujuće poglede, prijateljske i opuštene stanovnike. Pogledajte koje smo to najbolje destinacije izdvojili! Ukoliko ste propustili prvi deo, obavezno pogledajte ovde!

Sintra

foto: thecrazytourist.com

Hans Kristijen Andersen, najpoznatiji autor bajki, nekada je živeo u kući u šumi Sintre. Ovo mesto je baš kao iz bajke. Nalazi se na oko 30km od Lisabona, a doći u Sintru je odlična ideja za izlet. Od romantične palate iz 19.veka do izuzetne Monserrate palate i srednjovekovnog Maura zamka, ovaj grad će vam preplaviti čula.

Obidos

foto: portugal.net

Kad smo već kod dvoraca, Obidos je grad koji se nalazi unutar zidova dvorca. Šarmantan, slikovit i romantičan, ovo je idealno mesto da ponesete fotoaparat. Ovde vas očekuju naređane bele kuće uokvirene svetlim cvećem i prodavnicama suvenira. Ne propustite ukus Ginja de Obidos, liker od višanja koji se servira u malim čokoladnim čašama. Ovaj grad je takođe označen kao grad za ljubitelje knjiga zbog zapanjujućeg Literary Man Hotel.

Serra da Estrela

foto: portugaltravel.org

Do ove destinacije je malo teže doći, ali ipak vredi truda. Serra da Estrela se nalazi na najvišem vrhu kontinentalnog Portugala. Ljubiteljima pririode bi se ovo mesto sigurno dopalo, ovde ima mnogo toga da se vidi i uradi. Takođe, to je jedino mesto gde se možete skijati zimi u Portugalu. Prošarana sitnim selima, uključujući i jedno od Sedam čuda u Portugalu, planina je glavna zimska atrakcija. Ljubitelji hrane mogu da uživaju u degustaciji domaćeg meda i kremastog, ljutkastog sira koji se tamo pravi.

Coimbra

foto: flixbus.co.uk

U centru zemlje se nalazi ovaj grad koji privlači više posetilaca nego većina drugih u Portugalu. Koimbra je dom velikog broja rimskih i srednjovekovnih ruševina i istorijski je centar koji je nekada služio kao glavni grad. Među najposećenijim turističkim atrakcijama je Univerzitet u Koimbri, jedna od najstarijih institucija u svetu. Još veća atrakcija je biblioteka Joanina u barkonom stilu koja je više puta proglašena za jednu od najlepših biblioteka na svetu,

Sao Miguel

foto: geekyexplorer.com

Skoro na pola puta između američke i portugalske obale je Azorejski arhipelag, a svako ostrvo tamo vredi posetiti. Najveće Sao Miguel pruža potpuno zeleno iskustvo. Pešačke staze, vodopadi i prekrasna dva jezera Lagoa das Sete Cidades samo su neke od tih stvari. Nikako ne treba propustiti ni malo selo Furnas gde posetioci mogu da osete svetlu stranu vulkanske sile jer je teren mesto za opuštanje i kuvanje hrane zbog prirodnih, toplih izvora minerala i rupa za kuvanje takozvanih caldeiras.

Monsanto

foto: heartofeverywhere.com

Za putnike koji stvarno žele da osete stari Portugal, najbolje je posetiti većinu portugalskih sela koji su se jedva menjali stotinama godina. Ovo selo je skriveni dragulj koji nije baš poznat, ali njegova posebnost je očigledna odmah po dolasku. Selo je izgrađeno oko i ispod ogromnih kamenih gromada.

Nacionalni park Peneda-Geres

foto: bastianlinder.de

Portugal ima samo jedan nacionalni park. Smešten je u Minhu, regionu poznatom po svojoj lepoti. Nacionali park Peneda-Geres je bogat hrastovim šumama. Kroz park prolazi krivudavi rimski put sa drevnim putokazima. Ima obilje vodopada i mostova. Kampovanje je dozvoljeno u pojedinim delovima parka, a bazeni sa termalnom vodom omogućavaju kupanje tokom toplijih meseci. Ovo je odlična lokacija za zanimljivu šetnju i posmatranje ptica.

Guimaraes

foto: travel-in-portugal.com

U 12.veku, prvi kralj Portugala, Afonso I vladao je iz njegovog rodnog mesta, Guimaraes. Od tada je grad usvojio reputaciju i nadimak “Rodno mesto Portugala”, a turisti ovde mogu posetiti dvorac u kome je boravio kralj i druge istorijske ličnosti. Grad je udaljen samo 50km od Porta.

Braga

foto: wikimedia.org

Ovaj grad povezuje staro i novo i četvrti je najveći i jedan od najstarjih u Portugalu. 2012.godine je poglašen Evropskom prestonicom mladih i privlači mnogobrojne studente. Prepun je kafića, prodavnica, restorana i barova i veoma je “živ”, ali je poznat i po verskoj strani. Pored toga što je lokalna katedrala najstarija u zemlji, zapanjujuća Bom Jesus do Monte je sasvim drugačija od ostalih. Smeštena je na brežuljku u šumi i orkužena vrtovima, posetitelji se mogu popeti na 116m i uživati u prekrasnom pogledu na vrhu.

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime