Proglašena za jednu od najlepših svetskih biblioteka, ovo barokno čudo datira iz 1722.godine. Prvobitno je bila glavna i  jedna od najstarijih univerzitetskih biblioteka na svetu, a ubrzo je postala i simbol lepote.

foto: 101viajes.com

Nacionalna biblioteka Češke Republike je deo Clementinuma, masivnog kompleksa istorijskih objekata koji takođe poseduje Astronomsku kulu (meteorološki centar od 1775.godine) i Kapelu Ogledala koja je popularno mesto za koncerte klasične muzike. Glavna sala koja vodi do biblioteke je obložena knjigama, rukopisima i fotografijama od istorijskog značaja i predstavlja samo uvod u veličanstvenost koja čeka samo nekoliko metara ispred.

Najveća dvorana biblioteke je i najimpresivnija. Dvorana biblioteke je dekorisana u bogatom zlatu, mahagoniji i freskama na plafonu. Lepota je u izvornim detaljima: etikete na policama knjiga su tu od 1700-tih godina i ništa nije menjano od stvaranja biblioteke.

foto: boredpanda.com

U sali biblioteke se nalaze i neke od najstarijih knjiga u Evropi, među kojima je Vyšehrad kodeks iz 11.veka, osvećena romanička knjiga Jevanđelja za koju se smatra da je stvorena u spomen krunisanja češkog kralja Vratislava II, prvog kralja Češke 1085.godine.

Ovde se nalazi i impresivna zbirka geografskih globusa ručno izrađenih od strane jezuita, koje same po sebi predstavljaju umetničko delo. Primetićete i brojne satove koje je dizajnirao i ručno izradio Jan Klein, čuveni jezuitski astronom i matematičar iz 18.veka. 

foto: boredpanda.com

Jedna od najupečatljivijih stvari su freske koje krase plafon. Nemački umetnik Jan Hiebl je zamoljen da naslika te freske nakon rada u nekoliko kapela i crkava u Pragu. Klementinum je zaista jedinstven, možda i zbog toga što je Hiebl mešao naučne i umetničke slike sa portretima svetaca i drugim religijskim simbolima. Hiebl je takođe poznat po svojoj “trik” slici koja stvara iluziju da plafon nestaje kako se može videti sunčeva svetlost koja ulazi u sobu.

Začini život malim stvarima!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime