Biljke mesožderi spadaju u čuda prirode. Pošto žive na mestima na kojima ima malo hranljivih materija u tlu, one su razvile strategiju preživljavanja koja je jedinstvena u svetu biljaka, one hvataju i “jedu” živi plen.

Možda žvuče kao proizvod bujne mašte, ali biljke mesožderke su stvarne i ustvari veoma rasprostranjene. Postoji 450 vrsta, podeljenih u šest porodica, koje su rasprostranjene svuda po svetu. 

Foto: growingwildnursery.com

Privučen lišćem u obliku čaše, insekt sleti na list, ne sluteći šta će mu se desiti. Zatim se oklizne i padne u čašu i udavi se u probavnoj tečnosti biljke. Postepeno se hranljive materije iz insekta apsorbuju kroz površinu lista. 

Postoje različiti mehanizmi hvatanja plena, makaze zamka, lepljive, cevaste i usisne zamke. 

Foto: flipkart.com

Najpoznatiji primer biljke mesožderke koja poseduje makaze zamku jeste Dionaea muscipula, na fotografiji inznad. 

Krčag biljke

Krčag biljke koriste različita lukavstva kako bi namamile plen. Neke imaju jarko crvene rubove i unutrašnje zidove koji privlače insekte, dok druge luče slatke materije, što im daje prednost omamljivanja insekta.  Jedna od najvećih vrsta krčag biljke, Nepenthes, iz porodice Holandska lula, ima krčag dovoljno veliki da uhvati pacova ili manju pticu.

Foto: predatoryplants.com

Jedan od enzima koje luči Nepenthes se naziva nepeteniz. On razlaže proteine na aminokiseline. Te materije daju biljci azot koji često nedostaje u vlažnom tropskom tlu. 

Mnoge bilje mesožderke imaju zamke opruge, koje se aktiviraju pomoću električnih impulsa koji se stvaraju u samoj biljci.

Sarracenia može da ima krčage koji su dugi i do jednog metra. Zadivljujuće. 😀

Začini život malim stvarima!

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime