À la Mère de Famille u Parizu ima bogatu i ukusnu istoriju još od 1761.godine. Otkrivamo vam upravo ono što ovu legendarnu prodavnicu čini tako posebnom!

Prva prodavnica čokolade u Parizu je otvorena u 18.veku

À la Mère de Famille je najstarija prodavnica čokolade u Parizu. Prvi put je otvorena 1761.godine kada je Pierre-Jean Bernard, mladi trgovac, osnovao svoj porodični biznis na adresi 35, rue du Faubourg Montmartre.

Bernard je stvorio prvi i pravi raj za Parižane koji vole slatko. Proizvodi koji su se tada prodavali su veoma slični onima koji se i danas nalaze na policama. Od klasičnih pralina do les Folies de l’Écureuil, zajedno sa florentinima i jedinstvenim asortimanom raznih ukusa keksa, ova prodavnica je uvek imala širok izbor uživanja u ukusima čokolade.

Poslovanje se tokom godina proširilo

Normalno, À la Mère de Famille je menjala ruke tokom godina. Mlada Marie-Adélaïde Bridault, druga supruga Pierre-Jean Bernardovog pastora, preuzela je posao kad je njen suprug umro 1807.godine. Ona je sama odgajila četvoro dece i dok je prodavnica već imala dobru reputaciju, ona je pomogla da se dragoceno porodično ime razvije u ono što je danas.

Prodavnica je ostala u porodici sve dok Étienne Dolfi, poreklom sa Aljaske, poslastičarka i ranije dobavljač namirnica nije preuzela radnju 2000.godine.

Deca Étienne Dolfi, Jane i Jonathan su pokupili ljubav prema slatkišima i proširili poslovanje u Parizu. Iako je u Parizu postojala samo jedna À la Mère de Famille, danas postoji 11 njenih verzija.

Tradicija vekovima ostaje jaka

Uprkos ekspanziji, malo toga se promenilo u legendarnoj prodavnici čokolade od 18.veka. Kada se prvi put nađete ispred nje, dočekaće vas tradicionalni red fasade na nizu starinskih slatkih tegli. Dizajn prodavnice, antikviteti i mozaički podovi takođe vraćaju kupce u prošlost.

Sa više od dva i po veka ekspertize, tajni recepti, koji su proveravani tokom godina, dokazali su svoje rezultate i ostali verni svojim kupcima, a sastojci su uglavnom ostali isti.

“Mi smo veoma konzervativni i posvećeni smo očuvanju svog nasleđa”, rekao je Steve Dolfi. Steve je zadužen za umetnički pravac i doprinosi stvaranju novih, ukusnih proizvoda sa oštrim okom za tradiciju.

“Mi biramo sirovine, kakao pretvaramo u čokoladu, a suvo voće u praline”, kaže Steve. “Sve proizvodimo sami i vladamo procesom od početka do kraja i time garantujemo pravilnost, ukus i izvrsnost naših proizvoda. Ono što se promenilo poslednjih godina je samo naše majstorstvo čokoladom”.

Prate trend savremenog ukusa

Kako je francuska nacija postala svesnija zdravlja, sve više sumnjičava u unos šećera i u želji da se jede sveže voće, i sami recepti su se promenili.

Na primer, danas se kandirani kesteni poslužuju sa niskim procentom šećera. Ne samo da je tako zdravije, već pojačava ukus kestena. Za modernizaciju ovog recepta im je trebalo 4 godine. 

À la Mère de Famille takođe nudi tradicionalan ukusan sladoled napravljen od najkvalitetnijeg svežeg voća. Još neki slatkiši u kutiji su takođe napravljeni od pravog voća.

Naglasak je i na svežini slatkiša – od kandiranih voćnih slatkiša, preko ružinih pralina i Folies de l’Écureuil (bademi i lešnici koji su pečeni, karamelizovani, obloženi tamnom čokoladom i posuti kakao prahom) pa sve do limun kolača – svakodnevno pečenih na licu mesta.

Jedan od njihovih najpoznatjih kolača danas je čokoladni zamak sa slojevima mekog biskvita, tamnog čokoladnog ganaša i hrskavih čokoladnih listića.

À la Mère de Famille je poznat i po svojim makarunima

Naravno, čokolada je uvek bila glavni fokus prodavnice, ali makaruni su takođe postali jedan od njihovih specijaliteta. Suvo voće i voćni ganaš se dodaju u njih kako bi se napravila jedinstvena kombinacija. Neki od najpopularnijih ukusa su pistaći, lešnik, orah, vanila, kafa i karamela.

Bilo da planirate da kupite kutiju šarenih makaruna, probajte njihov izbor voćnih žele bombona i probajte najbolje prodavane čokolade u radnji. Svi proizvodi dolaze u predivnim poklon kutijama i obećavaju nezaboravan poklon i ukus, bez obzira šta izaberete. 🙂

Začini život malim stvarima!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime