Fontina sir, dolina Aosta

Foto:amazon.co.uk

Ovaj mali region severozapadne Italije je u potpunosti planinski. On je deo Alpa, a njegova blizina Francuskoj, Švajcarskoj i Austriji primećuje se i u kuhinji. Iako je teško  da usevi pravilno rastu na tako velikoj visini, stanovnici se trude da to omoguće, pa planine pružaju bogate pašnjake za stoku. Nakon što se sneg istopi, govedari dozvoljavaju svojim životinjama da pasu ovde, a leto provode praveći razne vrste sireva, a jedan od najpoznatijih je fontina. Kažu da mirisna trava planinskog polja daje mleku poseban slatki ukus. Fontina je ukusna kao grickalica ili se može koristiti u pripremi zanimljivih jela, kao što je fondu.

Antipasti (predjela) , Pijemont

Foto: test.asianfoodchannel.com

Pijemont je poznat po predjelima,ogromnoj ponudi toplih i hladnih jela. Vrući specijalitet ove oblasti  je “fiori di zucca ripieni”: cvetovi bundeve ili tikve, punjeni mesom, parmezanom i peršunom, prženi u dubokom ulju. Takođe popularno jelo je i  “vitello tonnato”, fino sečena teletina sa hladnim majonezom sa ukusom tune i kaprom.

Pesto Bianco (beli pesto), Ligurija

Foto: domenicacooks.com

Obalni region Ligurije, a posebno grad Đenova, sinonim je za “pesto Genovese”, omiljeni zeleni sos, dok je manje poznat  “pesto bianco”, ili beli sos. Ovaj bogati sos je mešavina oraha, maslinovog ulja i sveže ricotte, a najčešće se služi sa ligurijskom testeninom u obliku diska, corzetti.

Panettone, Lombardija

Foto: elmundoeats.com

Panettone je božićna kulinarska tradicija širom Italije, ali je nastala u Milanu. Visoki kolač u obliku kupole  je lagan i prozračan sa ukusnim maslinastim ukusom. Kandirano voće i kora od pomorandže daju mu slatkast ukus. Većina panetona u Italiji proizvedena je na industrijskom nivou, ali u Milanu ima još puno pekara i poslastičarnica koji prave tradicionalni recept. U nedeljama pre Božića, sve pekare izlažu svoje lične varijacije ovog recepta, ali klasična verzija je verovatno najbolja. Možete jesti za doručak, kao desert posle ručka ili večere uz kafu.

Zucca Tortelli, Emilia-Romagna

Foto: galbani.it

Kuhinja Emilije-Romanje je fuzija vizantijskih i lombardijskih tradicija. Pokrajina je dom Parmanskog pršuta (karakterističnog za grad Parmu); balzamičnog sira (iz Modene i Reggio); i kralja sireva, parmezana. Tortelli je takođe sinonim za region, a postoji i mnoštvo klasičnih varijacija.” Zucca tortelli” je jesenji klasik: sveže pripremljena testenina punjena slatkim nadevom od bundeve, prelivena mirisnim sosom od maslaca i žalfije i namrvljenim sirom odozgo. Ovo jelo potiče iz perioda renesanse sa dolaskom bundeve iz Amerike.

Risotto al Neri di Seppi, Veneto

Foto: sogno.gofoodpng.biz

Srednjovekovni trgovac iz Venecije imao je veliki uticaj na kuhinju šire pokrajine Veneto, naročito na uvođenje pirinča. Pirinač je počeo da dominira regionalnom ishranom i još uvek je istaknut u venecijanskom kuvanju. Zbog svog položaja, na zalivu, uvek možete uživati u svežim morskim plodovima u Veneciji. “Risotto al neri di seppi” je tipičan venecijanski primi piatti (jelo pre jela), koji dovodi ova dva elementa zajedno u jednostavni rižoto obojen crnim mastilom sipe.

Prosciutto di Sauris, Friuli-Venezia Giulia (Furlanija-Julijska krajina)

Foto: turismo.it

Friuli-Venecija Đulija graniči se sa Slovenijom i Nemačkom, a mnogo godina pod austrougarskom vladavinom uticala je na kulinarsku praksu. Na primer, ovde su vrlo česte kisela, kupusova supa i štrudle od jabuka. Poznati “San Daniele Pršut” je nastao ovde, ali “Udine Prosciutto di Sauris” takođe je čuven, a ima izrazit aromatični ukus koji dolazi od posebne metode sušenja koja se praktiuje u provinciji Udine – bukovo drvo iz lokalnih šuma koristi se u tradicionalnim pušnicama.

Trentino-Alto Adige / Sudtirol

Foto: experiencedtraveller.com

Na granici sa Austrijom, na severu i italijanskom regijom Veneto na jugu, Trentino-Alto Adige (ili Sudtirol) takođe čini deo Dolomita. Mnoge zajednice koje žive u planinama se identifikuju sa tirolskom kulturom i čak govore nemački. Dalje, kada se krene niz planine, život je više sličan onom u Venetu. Gulaš koji je inspirisan mađarskom, a koji se služi sa palentom je tipično planinsko jelo Trentino. Poznato je po tome što se u njega stavlja čokolada, goveđa kocka, aromatični majoran, lovor i puno crvenog vina. Palenta je uobičajena u severnom italijanskom kuvanju.

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime