U Švajcarskoj možete videti pejzaže zbog kojih dolaze turisti iz celog sveta. Zemlja bez izlaza na more ima alpski pejzaž koji izaziva strahopoštovanje, kristalno čista jezera, kao prelepe gradove. Između ostalog možete pronaći i neke od najspektakularnijih dvoraca koji ponosno sede usred slikovite panorame.

Švajcarska je poznata po svojoj vojnoj neutralnosti, a to se lako može uočiti kroz dobro očuvane dvorce, od kojih mnogi datiraju još iz srednjeg veka. Danas smo za vas pripremili, listu najlepših koje svakako morate posetiti. 

Rapperswil 

Smešten na obali ciriškog jezera , Rapperswil dvorac nalazi se iznad istoimenog grada koji se često naziva i “grad ruža”. U njegovim zidinama, se nalazi iznenađujući element – poljski nacionalni muzej. Mnogima je to iznenađenje, ali muzej je deo dvorca od 1870. godine. Svaki ugao dvorca ima kulu, a jedna od najistaknutijih osobina je petostrani toranj sa satom.

Aarburg

Prekrasni kompleks dvorca Aarburg na severu švajcarske datira još iz srednjeg veka, iako je tačan datum kada je dvorac izgrađen nepoznat, prvi put se pominje u pisanom obliku oko 13. veka. Centralni delovi dvorca nalaze se na uskom grebenu.  Interesantno je da je donji deo dvorca napravljen od stene na brdu – bio je direktno isklesan. Ovih dana u dvorcu Aarburg nalazi se centar za rehabilitaciju maloletnika.

Valère Basilica

Bazilika Valere ili dvorac Valere je utvrđena crkva u jugozapadnoj švajcarskoj u gradu Sion. Iako se katedrala spominje u zapisima još u 11. veku, veruje se da su prvi delovi crkve sagrađeni  početkom i sredinom 12. veka u romaničkom stilu. Postepeni radovi gradili su se tokom narednih vekova, a sredinom 15. veka postavljene su grandiozne orgulje, koje i danas funkcionišu i veruje se da su jedne od najstarijih na svetu.

Palata Stockalper 

Jedna od najupečatljivijih i jedinstvenih dvoraca u švajcarskoj kada je u pitanju dizajn je palata Stockalper. U 17. veku izgradio ga je  Kaspar Stockalper, bogati švajcarski industrijalac i političar. Tri kule su dobile imena po tri mudraca iz Biblije. 

Grandson

Grandson je drugi najveći dvorac u Švajcarskoj. Pogled na prelepo jezero Neuchatel u zapadnoj Švajcarskoj, je definitivno nešto što karakteriše ovo mesto. Srednjovekovna tvrđava datira još od 11. veka, iako je izgradnja trajala sve do 14. veka. 

Champvent 

Smešten na brežuljku iznad doline Thiele, Dvorac Champvent ima srazmeran izgled koji se savršeno uklapa u okolinu. To je jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih utvrđenja u zemlji. Dvorac Champvent datira iz 13. veka. Najveći toranj je takođe i toranj zamka. Tokom Burgundskih ratova, dvorac je pretrpeo ozbiljna oštećenja od požara, ali je obnovljen u 16. veku i od tada ostaje privatno vlasništvo, tako da mu se možete diviti samo spolja.

Blonay

Dvorac Blonay je šarmantni srednjovekovni dvorac u kantonu Vaud na jugozapadu švajcarske. Dvorac je sagrađen u trećoj četvrtini 12. veka od strane porodice Blonay. Porodica Blonay poseduje dvorac kroz istoriju, pa sve do današnjeg dana, osim kratkog perioda krajem 18. veka. Arheolozi su primetili da je dvorac u obliku nepravilnog pravougaonika imao četiri kule u svakom uglu, dok su do danas ostala samo dva.

Aigle

Švajcarski kanton Vaud raspolaže neverovatnim dvorcima, tako da ni ovaj nije izuzetak. Okružen vinogradima, nedaleko od ženevskog njezera, privlači turiste svojim neobičnim izgledom. Dvorac je sagrađen u 12. veku, ali je tokom Burgunskih ratova pretpeo ozbiljna oštećenja.

Ako ste propustili orvi deo, pogledajte ovde

Začini život malim stvarima!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime