Severna Italija je prosto prelepa. Toliko je raznolika, od spektakularnih planinskih pejzaža u Dolomitima i Alpima, kristalnih jezera, valovitih brda koja su pokrivena vinogradima, dramatičnih obala, do očaravajućih arhitektura u gradovima. 

Predstavljamo vam mesta severne Italije, koja morate posetiti.

Jezero Garda – Lombardija

Smešteno na ivici Dolomita, ovo je najveće jezero u Italiji, a njegova lepota je oduševljavala mnoge pisce, uključujući Tenisona, Lorensa i Ezru Paund. U severnom delu jezera, planine Gruppo del Baldos stvaraju dramatičnu pozadinu, a u centru ćete pronaći mala ostrva u kojima se nalaze velike vile. Gardina šarmantna sela i gradovi odišu bujnim i mirisnim mediteranskim životom i ribarskim brodovima u lukama. Sveža planinska voda teče pokraj peskovitih i šljunkovitih plaža na obodu jezera.

Bergamo – Lombardija

Bergamo je poznat i kao La Citta dei Mille (Grad hiljada) i dobio je status UNESCO-ve svetske baštine. Drevni vrh  grada Citta Alta (Gornji grad) je lavirint sa uskim srednjovekovnim ulicama zatvorenim unutar venecijanskog zida. Barokne i srednjevekovne zgrade smeštene su duž beskrajnih juznih ravnica.

Bolonja – Emilija-Romanja

Bolonja je istorijska prestonica regije Emilija-Romanja poznata po prekrasnoj srednjovjekovnoj arhitekturi i ozbiljnoj kulinarskoj snazi. Pohod do manastira San Luca na zalasku Sunca, za najlepši pogled na grad je obavezan. Iz ove visine grad izgleda kao tokom  najveće njegove slave u 15. veku.

Bazilika San Vitale – Emilija-Romanja

Vizantijska crkva , posvećena svetom Vitaliju, koju je sagradio car Justinijan je najznačajniji spomenik vizantijske arhitekture u zapadnoj Evropi i jedan od najznačajnijih spomenika vizantijske umetnosti uopšte. Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena mozaicima i inkrustacijama mermera. Prostor je potpuno ispunjen sjajem žutog svetla od nezasite upotrebe zlatnih dekoracija.

Venecija – Veneto

Venecija prevazilazi očekivanja veličanstvenosti i magije. Gotička arhitektura gotovo je netaknuta, a lepota palasa i uskih prolaza se ogleda u tirkiznim kanalima. Brodićem kao jedinim načinom transporta, lako je zamisliti ostrvo u njegovom sjaju iz 16. veka. U Italiji (možda i svetu) zaista ne postoji ništa drugo kao što je ovaj plutajući grad.

Kortina d’Ampezzo – Veneto

Jedno od najzanimljivijih skijališta u Dolomitima, Kortina d’Ampezzo ima nagibe za početnike, kao i za napredne skijaše, kao i pogled na planine koji uzima dah. Zimi su brvnare prekrivene velikim snegom, a leti  su obučene u sjajne crvene cvetove.

Zemlja vina – Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venecija Đulija ima jedinstvenu geografsku poziciju, graniči se sa Slovenijom, Nemačkom i Jadranskim morem, što ga čini jedinstvenim regionom vina. Uglavnom mali porodični vinogradi prolaze kroz dolinu u svakom pravcu, tako da kada se godišnja doba smenjuju, čitav pejzaž takođe menja boju – od intenzivne i žive zelene, do boje ćilibara.

Dolina Isarco – Trentino-Alto Adige / Sudtirol

Italijanska i germanska kultura se sastoji od bajkovitog pejzaža doline Isarco. Zatamnjene crkve i tradicionalne drvene brvnare okružene su jablanima i borovim šumama, koje gledaju na bele Dolomite. Bogata kuhinja doline odražava kulinarsko nasleđe Austrougarske imperije i regiona Veneto.

Pragser Vildsee – Trentino-Alto Adige / Sudtirol   

Pragser Vildsee, smešteno u dolini Pragser između Felsberga i Niederdorfa, koje se odvaja od doline Pustera, okruženo je gustom borovom šumom, a njegova savršeno mirna voda je gotovo nerealno tirkizna.

Messner planina – Sudtirol

Vrh platoa Kronplatz je jedna od najlepših platformi za gledanje Sudtirola. Muzej planine Messner, dizajniran od strane “Zaha Hadid Architects” nalazi se ovde, a njegov modernistički dizajn ugrađen u pejzaž podjednako je inspirativan.

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime