Pronalaženje zaista finih mesta zahteva istraživanje mnogih ulica. Postoje mnogi skriveni ili ne tako skriveni dragulji evropskih gradova sa prelepim šarenim kućama i znamenitostima ili sa prelepom uličnom umetnošću. Pogledajte koje smo to najlepše, šarene ulice izdvojili i dodajte ih u svoj planer putovanja.

Rue Cremieux u Parizu, Francuska

foto: atlasobscura.com

Pariz je jedan od najlepših gradova na svetu i naravno da se na ovoj listi našla i njegova najupečatljivija ulica. Ovo je prelepa ulica pastelnih boja u blizini železničke stanice Gare de Lyon. Rue Cremieux je stambena, kaldrmisana ulica sa izuzetnom kolekcijom malih, šarenih kuća i saksija od terakote. Fotografisanje u ovoj ulici je neodoljivo.

Glavni trg u Poznanju, Poljska

foto: inyourpocket.com

Trg starog tržišta u Poznanju okružen je kućama bivših trgovaca obojenih živim bojama i uređenim na jedinstven način. Ovaj trg je smešten u centru starog grada i datira iz 13.veka. Većina zgrada je uništena u Drugom svetskom ratu, ali su kasnije pažljivo obnovljene. Sigurno ćete zavoleti da lutate ovim trgom i naravno da se fotografišete, a možete se i odmoriti u nekom od kafića smeštenih među ovim zadivljujućim kućama.

Rua da Bica de Duarte Belo u Lisabonu, Portugal

foto: lisbonlux.com

Ova ulica se nalazi u istorijskoj četvrti Bice i poznata je po dve stvari. Prva stvar je da ovu prelepu ulicu krase šarene kuće, a druga je da ima sopstvene šine za tramvaje čime je mnogo lakše doći sa jednog kraja do drugog jer je ulica veoma strma. Ovo je predivna, kaldrmisana ulica koja je ispunjena stepenicama umesto trotoara i neverovatnim saksijama za cveće. Takođe, ova ulica predstavlja najfotografisaniju u Lisabonu zajedno sa žutim tramvajem još od 1892.godine.

Nyhavn u Kopenhagenu, Danska

foto: hinelinedesign.com

Nyhavn je luka u Kopenhagenu sa živopisnim ulicama koje se nalaze sa obe strane i zanimljivim drvenim brodovima. Većina zgrada datira iz 17.veka, a danas se tu nalaze kafići i restorani. Ovo je jedno od najlegendarnijih mesta u Kopenhagenu, a i sam poznati danski pisac Hans Kristijen Andersen je živeo ovde. Ovo je savršeno mesto da završite svoju dugu šetnju, sednete u neki od ovih kafića i posmatrate očaravajući zalazak Sunca.

Calleja de las Flores u Kordobi, Španija

foto: miviaje.com

Kao što i samo ime kaže, Ulica cveća je uska ulica kojom dominiraju saksije sa cvećem. To je zapravo mali kameni prolaz sa bezbrojnim rustikalnim saksijama ispunjenim geranijumima i karanfilima koji daju boju belim zidovima. Takođe, odavde se pruža predivan pogled na katerdralu Mezquita, pa na početku ulice možete napraviti odlične fotografije.

Victoria u Edinburgu, Škotska

foto: pixoto.com

Ulica Viktorija je stara ulica u Edinburgu sagrađena između 1829.i 1834.godine od strane čuvenog arhitekte Tomasa Hamiltona. Ulica je prvo bila nazvana Bow street zbog svog lučnog oblika dok kraljica Viktorija nije došla na presto. Ovo je široka, strma, kaldrmisana ulica okružena živopisnim zgradama, prodavnicama i neverovatnom terasom iznad nje koja je savršeno mesto za fotografisanje. Ova ulica je takođe bila inspiracija za Diagon Alley u knjigama o Hariju Poteru.

Aleje na Mikonosu, Grčka

foto: art-sheep.com

Nismo mogli da se odlučimo samo za jednu ulicu ovog predivnog grčkog ostrva, pa zašto da ne pišemo o svim njegovim raskošnim ulicama? Uske ulice Mikonosa okružene su belim zidovima sa teget i rozim bojama tu i tamo, skrivenim malim prodavnicama i tavernama. Sve ove ulice vode do zapanjujućeg pogleda na plavo more i čamce koji plutaju okolo. Zalazak Sunca uz more na Mikonosu je čaroban i savršen za opuštanje nakon dugog lutanja po kaldrmisanim ulicama nalik lavirintu. 

Galerija Istočna strana u Berlinu, Nemačka

foto: lonelyplanet.com

Ako volite uličnu umetnost, onda će vas oduševiti ova ulica u Berlinu. Ovo je najduža galerija na otvorenom na svetu sa jedinstvenim umetničkim delima. Više od 100 umetničkih dela se mogu videti jedan pored drugog na kilometrima dugom zidu još uvek netaknutog originalnog dela Berlinskog zida.

Burano u Veneciji, Italija

foto: traveller.com.au

Ostrvo Burano u Veneciji i živopisno ribarsko selo su zapanjujuća mesta, i iako ovo baš nije ulica, morali smo da spomenemo. Buranovi kanali su okruženi kućama u duginim bojama i izgledaju neverovatno. Šema boja je veoma stroga i ne možete da obojite kuću pre nego što dobijete dozvolu za boju koju želite. Možda je baš ovo razlog zašto ovo mesto izgleda tako harmonično. Prošetajte ili se vozite čamcem i uživajte u ovoj prelepoj dugi.

Zlatna staza u Pragu, Češka

foto: vovanovaque.com

Ova ulica u Pragu je mala, ali zaista zapanjujuća. To je još jedna ulica, smeštena među zidovima dvorca,  sa živopisnim kućama starim više od 500 godina koje su toliko privlačne, kao i sam Pragski dvorac. Ove kuće su bile domovi stanovnicima još od davnina, a danas se tu nalaze male prodavnice i  održavaju se brojne izložbe. Da biste istražili ovu ulicu morate da platite ulaz, ali je definitivno vredno toga.

Začini život malim stvarima!

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime