Italija je dragulj od zemlje, bogata kulturnim i prirodnim lepotama, a ostrva koja oduzimaju dah daju poseban šarm ovoj prelepoj zemlji. 

Od glamuroznih odmarališta i istaknute kulture do veličanstvenih istorijskih gradova, vulkana i prelepi peščanih plaza, ne postoji ništa što ne možete pronaći na italijanskih ostrvima. 

Elba

foto: pinterest

Ostrvo poznato po uplovljavanju Napoleona tokom njegovom izgnanstva pre nešto više od dva veka jeste najveće i najpopularnije ostrvo toskanskog arhipelaga, a idealno je mesto za sve one koji žele kombinaciju prelepih plaža i toskanskog šarma. Ovaj arhipelag je najveći zaštićeni morski park u Evropi, tako da nije iznenađenje da nisu pregršt aktivnosti vezanih za ronjenje. Ostale popularne aktivnosti jesu planinski biciklizam i jedrenje na dasci. 

Sardinija

foto: pinterest

Raznovrsna, živahna i krajnje lepa, drugo po veličini ostrvo u Mediteranu je zasigurno jedna od najuzbudljivin destinaciju u Italiji i celoj Južnoj Evropi. Od glamura Kosta Esmeralde do rimskih ruševina, Sardinija nudi sve što očekujete od jednog od najsofisticiranijih ostrva sveta. Imajući u vidu raznolikost i svestranost koju Sardinija pruža, teško je izdvojiti najbolja mesta za posetiti, ali ako bismo bas morali neka budu; Gola di Goropu, najveći kanjoj u Evropi, arheološko nalazište Taros, očaravajući grad Algero, plaže kao iz snova Kosta Verde i La Pelosa i jos mnogo, mnogo toga.

Išija

foto: pinterest

Ostrvo široko poznato po svojim predivnim pejsažima i prirodnim termalnim izvorima, ostrvo Išija leži u Napuljskom zalivu okruženo predivnim plavim bojama Tirenskog mora. Išija je takodje i ime glavnom grada ostrva, koji je podeljen na dva dela. Staromodni Išia ponte sa svojim aragonskim dvorcem i Išia Porte, luka sa bezbroj modernim kafića i barova.

Kapri

foto: pinterest

Jos jedan dragulj Napuljskog zaliva, ostrvo Kapri predstavlja najglamurozniju lokaciju u Tirenskom moru. Ali i pored glamura i luksuza koji odiše ostrvom, Kapri je prepravljen i kulturon i prirodnim bogatstvima. Pored lepih gradova – Kaprija i Anapakrija, najveću atrakciju predstavlja jedna od najlepših morskih pećina poznata po nazivu Blu Groto (plava pećina). 

Sicilija

foto: pinterest

Okružena sa tri mora i obdarena neverovatnoh arhitekturom koja odražava viševekovnu tradiciju, Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom more, a nesumnjivo je i najraznostvnije. Planine, plaže, nacionalni parkove i drevna sela upotpunjuju šarm, dok divna kuhinja očarava svet svojim predivnim ukusima i aromama. Najatraktivnije destinacije Sicilije su najveći grad Palermo, obogaćen ukusima arapskog porekla, elegantna Katanja, selo Sirakuza, Dolina hramove te najviši vulkan u Evropi, Etna. 

Panarea

foto: pinterest

Panarea je malo, ali veoma ekskluzivno mesto u Eolskom arhipelagu, nedaleko od severne obale Sicilije. Lišena saobraćaja i velikih događaja, ostrvo je postalo omiljeno mesto za evropske džet-setere, uključujući i porodicu Bulgari čije se letnje utočište nalazi upravo na ovom ostrvu. 

Lampedusa

foto: pinterest

Najveće pelagijsko ostrvo, Lampedusa, leži u sredozemnom moru kao očaravajuća enklava zapanjujućih belih plaža, kristalno čistog mora i divljih pejzaža. Najlepša plaža ostrva jeste Spiađija del Konilji, koja je zajedno sa svojom okolinom proglašena za prirodni rezervat. 

Stromboli

foto: pinterest

Dom jednog od tri aktivna italijanska vulkana, Stromboli je deo Eolskih ostrva i leži u Tirenskom moru severno od Sicilije. Zahvaljujući maloj veličini i nedostatku turizma, Stromboli je divno odredište za one što ne vole “utabane” turističke staze. Ima samo nekoliko plaža, dva sela i vulkan koji mnogi posećuju, iako nije u potpunosti bezbedno.  Takodje, na ostrvu se nalazi plaža o crne lave i luka Ginostra, koja se smatra za najmanju luku u Evropi.

Procida

foto: pinterest

Najmanje ostrvo napuljskog zaliva obiluje slikovotim drevnim lukava, pastelnim kucama i lepim, netaknutim plažama. Reč je o mirnijom, autentičnijoj alternativi za ostrva Kapri i Išija. Zbog svog idiličnog ambijenta, ovo ostrvo je služilo kao lokacija za mnoge holivudske filmove, između ostalih za film “Talentovani gospodin Ripli”. 

La Madalena

foto: pinterest

Smešten na severno-istočnoj obali Sardinije, nacionalni park Arhipelag la Madalena se sastoji od 7 neverovatnih malih ostrva, od kojih je La Madalena upravo najveće i najatraktivnije. Najveći broj posetilaca na ostrvo dolazi do zbog prekrasnih pešćanih plaza koje bez problema pariraju Maldivima i svetlucave plave vode.

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime