Kao što se može očekivati od najvećeg i glavnog grada, Beograd je dom vrhunske zbirke muzeja u Srbiji. Pokrivajući sve teme, od nauke do rata, sve što ste želeli da znate o Srbiji možete da otkrijete u ovim kulturnim kućama. Pogledajte koje smo muzeje posebno izdvojili!

Muzej Jugoslavije

foto: muzej-jugoslavije.org

Najpopularniji muzej u Beogradu je Muzej Jugoslavije koji se nalazi u bogatom predgrađu Dedinja, nedaleko od centra grada. Protegnuta kroz tri zgrade, priča o Jugoslaviji ispričana je realistično s poštovanjem i ljubavlju. Josip Broz Tito je sahranjen u Kući Cveća. Postoje mnoge zanimljive izložbe tako da je poseta ovom muzeju bitan deo putovanja u Beograd.

Muzej Nikole Tesle

foto: mojasrbija.rs

Nikola Tesla je jedan od najznačajnijih ljudi u Srbiji i u velikoj meri je zaslužan za “izmišljanje 20.veka”. Ovaj muzej je u vezi sa neverovatnim izumima koje je stvorio um ovog velikog čoveka. Teslina jedinstvena priča je ispričana kroz video i artefakte njegovog života, a ovde se nalazi i njegov pepeo.

foto: smanjitroskove.rs

Muzej avijacije

foto: muzejvazduhoplovstva.org.rs

Da biste stigli do ovog muzeja morate da idete čak do Surčina, odnosno aerodroma Nikola Tesla, ali putovanje je vredno truda. Muzej avijacije je otvoren 1957.godine i nosi nagradu za najzanimljiviju zgradu u Beogradu, a ono što se nalazi unutar nje je takođe fascinantno. Muzej je preseljen na sadašnju lokaciju 1989.godine, a u njemu se krije stotine aviona srpskog vazduhoplovstva. Najveću vrednost predstavljaju dva NATO aviona srušena tokom agresije 1999. Godine.

foto: aviokarta.net

Istorijski muzej Srbije

foto: wikipedia.org

Istorija Srbije je duga i složena, a Istorijski muzej čini sve da se ispriča tačna priča. Zato je i stekao reputaciju jednog od najuglednijih muzeja Srbije. Nalazi se prekoputa trga Nikole Pašića, a unutra se može istražiti sve od srednjovekovnog kraljevstva do jugoslovenskih godina.

foto: imus.org.rs

Muzej nauke i tehnike

foto: starogradski.com

Smešten u donjem Dorćolu, ovaj muzej je fascinantan iako ste zainteresovani za ovu temu, iako niste. Muzej se nalazi na nekoliko spratova, pun je izložbi i na engleskom jeziku. Soba iluzije je izuzetna i predstavlja dobru zabavu za celu porodicu.

foto: muzejnt.rs

Vojni muzej

foto: saznajlako.com

Vojni muzej se nalazi na Kalemegdanu, prepoznaćete ga po tenkovima koji se nalaze napolju. Osnovan je davne 1878.godine i ima više od 3000 artefakata koji pokrivaju period od rimskih vremena do savremenog doba uključujući detaljan pogled na NATO agresiju iz 1999.godine.

foto: belgrade-beat.rs

Narodni muzej Srbije

foto: drugiugao.rs

Muzej na Trgu Republike je zatvoren mnogo pre Srbije i Crne Gore, pa ponovno otvaranje zgrade ovog muzeja posle deceniju ipo je velika stvar koju ne treba ignorisati. Muzej sadrži više od 30 zbirki koje su konačno dostupne javnosti.

foto: narodnimuzej.rs

Etnografski muzej

foto: novosti.rs

Jedan od najstarijih muzeja u celom regionu smešten je u neverovatnoj zgradi koja je jednako zanimljiva kao i artefakti unutra. Muzej je prošao kroz mnoge lokacije pre nego što je završio na sadašnjoj 1951.godine, a njegove zbirke stalnih i povremenih postavki detaljno opisuju živote Srba tokom vekova i vredi ga pogledati.

foto: virtuelnimuzejdunava.rs

Muzej savremene umetnosti

foto: gradnja.rs

Muzej savremene umetnosti u Beogradu osnovan je 1958.godine tada kao Moderna galerija. 1965.godine je preseljen u sadašnju zgradu u naselju Ušće na Novom Beogradu. Zbirka sadrži više od 35,000 umetničkih dela, a sakuplja i prikazuje umetnička dela iz Srbije i Jugoslavije od 1900.godine. Muzej je zbog obnove bio zatvoren 10 godina i ponovo je otvoren za posetioce 2017.godine.

foto: beforeafter.rs

Muzej iluzija

foto: novosti.rs

Posle Beča, Muzej iluzija, koji će zabaviti i edukovati posetioce svih generacija, otvoren je i u Beogradu u Nušićevoj 11. Soba ogledala, kaleidoskop, soba koja menja percepciju veličine osobe, didaktičko-logičke igračke i zagonetke, samo su deo eksponata i zabavne ponude novootvorenog Muzeja iluzija u samom centru Beograda. Na svojih gotovo 400 m2 naučite ponešto o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i naučnim objašnjenjima koja se nalaze iza iluzija, kako bi razumeli zašto oči vide stvari koje mozak ne razume.

foto: mondo.rs

Začini život malim stvarima!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime