Ništa ne može dočarati Božić u Nemačkoj, kao Božićni marketi, koji su postavljeni u svakom gradu i ukrašavaju zemlju tokom ovog magičnog doba godine.

Od tradicionalnih ručnih radova, neobičnih ukrasa, ukusnih specijaliteta, slatkiša, pa sve do slatkog vina možete naći na Božićnom marketu. Bilo da izaberete najpopularnije mesto ili ipak posetite one skrivene, u nekim čudesnim srednjovekovnim selima, garantujemo da nećete biti razočarani.

 Predstavljamo vam najboljih 10 Božićnih marketa, po našem misljenju. Uživajte!

Drezden

Sa istorijom koja datira pre skoro 600 godina, Božićni market Drezdena, najstariji je i svakako jedan od najboljih Božićnih sajmova u Nemačkoj. Svake godine otvara se krajem novembra. 

Anaberg-Buholc

Nalazi se u šarmantnoj, lepo uređenoj gradskoj četvrti Annaberg-Buchholz. Pripada jednom od najlepših i najistočnijih Božićnih marketa u Erzgebirge (Ore Mountains). Za sve one koji ne vole veliku gužvu, već tragaju za manjim i intimnijim mestima, a ipak žele da posete Božićni market, ovo je savršen izbor.

Diseldorf

Pored toga što je jedan od najlepših Božićnih marketa u Nemačkoj, ono što ga čini posebnim jeste što se nalazi na različitim lokacijama širom grada. Svaka adresa ima svoju posebnu temu, pa tako na nekim štandovima možete naći predstave za najmađe, na nekim samo slatkiše, ili autentičnu Božićnu robu. Ono što je sigurno,  jeste da ćete biti oduševljeni dekoracijom celog grada.

Erfurt 

Smešten u srcu jedne od najbolje očuvanih srednjovekovnih starih gradova u Nemačkoj, Božićni market u Erfurtu spada među najveće i atmosferske sajmove ove vrste u Evropi. Vrhunske atrakcije uključuju spektakularno okićenu jelku, 12 m visoku božićnu piramidu Erzgebirge i ogroman točak za posmatranje panorame.

Lajpcig

Lajpcig može da se pohvali drugim najstarijim Božićnim marketom u Nemačkoj, potiče iz davne 1458. godine. Smešten ispred stare gradske kuće, u istorijskom centru grada, Leipziger Veihnachtsmarkt pozdravlja svoje posetioce sa preko 250 užarenih štandova. 

To je čarobno mesto prepuno kulture, istorije i tradicije, gde prazničnu atmosferu održavaju orkestri trube i božićni koncerti. Na jednom mestu možete se upoznati sa Deda Mrazom i slikati se ispred savršeno okićene jelke.

Nirnberg

Nirnberški Božićni market jedan je od najpoznatijih u svetu, krasi ga veliki broj drvenih štandova na kojim možete pronaći preukusnu hranu. Stari grad postaje kao sa razglednice 30. novembra kada se okiti grad i postavi jelka.

Magdeburg

Iako nije toliko popularan kao gore pomenuti marketi, ipak nosi svoju magiju i vredi ga posetiti ako ste u blizini.

Berlin

Sa više od 60 božićnih marketa isprekidanih po celom gradu, nije čudo da Berlin ima poseban sjaj oko Božića (između kraja novembra i Nove godine).

Berlin se smatra glavnim gradom božićnih marketa, grad se može pohvaliti neverovatnom raznolikošću sajmova na kojima umetnici, draguljari i muzičari privlače posetioce i šire pozitivno raspoloženje. 

Frankfurt 

Još od 14. veka, božićni market u Frankfurtu jedan je od najstarijih, najvećih i najimpresivnijih u Nemačkoj. Prostire se istorijskim starim gradom, a većina radnji odvija se oko Römerberg-a.

Pored uvek prisutnog kuvanog vina, pečenih jabuka, pečenih orašastih plodova i mirisnog đumbira, Weihnachtsmarkt  u Frankfurtu posebno je poznat po grejanom vinu od jabuka, suvim šljivama i Bethmännchen (tradicionalni marcipan i badem keks)

Keln

Posljednji, ali ne najmanje vredan, Božićni market u Kelnu, mesto gde ćete probati najukusnije kuvano vino.

Verovatno najimpresivniji od svih marketa je postavljen nasuprot gradske gotičke katedrale, gde više od 160 štandova punih života i čarolije zavode posetioce odličnom lepezom umetnosti i zanata. 

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime