Da biste posetili neke od najboljih svetskih destinacija za posmatranje ptica selica, moraćete poneti svoj pasoš. Za sve ljubitelje ptica predlažemo vam najbolja mesta za posmatranje.

Heimaey

Heimaey je islandsko ostrvo. Poznato je uglavnom zbog dve stvari: stenama u obliku slona i miliona migrirajućih pafina koji žive na ostrvu. Pufini od maja do avgusta borave na ostrvu, a potom odlaze da se gnezde na strmim, stenovitim liticama. Lokalni vodiči mogu odvesti turiste do najboljih mesta za posmatranje ovih čudesnih ptica. Nažalost, populacija pufini je drastično opala poslednjih godina. Naučnici smatraju da je to zbog promene temperate u okeanu, koje mogu smanjiti zalihe hrane kojima se hrane ove ptice.

Stanovnici ovog ostrva nekada su lovili pufine, ali ta praksa je sada regulisana i zabranjena. Danas se trude da pomažu izgublenim ptićima, koji zalutaju tokom svog prvog leta.  Mještani će uhvatiti dezorijentisanu pticu kada sleti i pustiti je na odgovarajuću lokaciju.

Rim

Osim što je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, Rim je postao raj za ptice. Pogotovo za vrstu galebova, čija godišnja migracija predstavlja pravi spektalk za turiste. Ptice lete u ogromni jatima, pa se na nebu čini kao da je neko postavio animaciju. Ovaj fenomen naziva se marmuracija. Najbolje vrememe da posetite Rim i uživate u ovom prizoru jeste u decembru i januaru.

Međutim, ironija je u tome što rimske vlasti aktivno pokušavaju da oteraju ptice iz grada. Glavni razlog jeste što one raznose smeće po gradu i što ispuštaju sluz koja se teško čisti sa ulica. Gradski radnici postavljaju lažne sokole u ​​blizini poznatih mesta, koji emituju zvučne talase kako bi uplašili ptice. Ovi napori nisi baš urodili plodom, zato pšto ptice koje leta provode u severnoj Evropi, još uvek dolaze zimi u Rim.

The Rann of Kutch

Rann Kutch nalazi se u istočnoj indijskoj državi Gujarat. Rann znači slana močvara. Brojne reke ulivaju se u močvarna područja, stvarajući jedinstven skup ekosistema koji privlače mnoge endemske i migratorne vrste ptica i životinja.

Stručnjaci preporučuju posete tokom sušne sezone, između novembra i februara. Ono što je sigurno jeste da ćete videti više vrsta roda, flamingosa, ibisa, pelikana i ptica grabljivica, uključujući orlove i sokole.

Različite vrste ptica močvarica, flamingosa  i roda provode vreme u močvarama tokom letnje sezone monsuna (od jula do septembra).

Plat reka

Plat reka protiče kroz SAD i duga je 499 km. Uliva se u reku Misuri. Većim delom svog toka je muljevita, široka i plitka. Svakog proleća, 600.000 ždralova poseti deo reke koji protiče kroz Nebrasku. One borave tu od kraja februara do sredine aprila, odmarajući se pre nego što nastave svoju migraciju. Ždralovi su impresivne ptice visoke do 120 centimetara sa rasponom krila do 2,4 metara.

Bosque del Apache

Nacionalni rezervat prirode Bosque del Apache predstavlja mesto na kom se zaustavljaju mnoge migrirajuće ptice. Glavna sezona posmatranja ptica je zima. Od 1981. godine na ovom mestu zabeleženo je 358 različitih vrsta ptica. Močvare privlače ogromna jata ždralova i zimskih gusaka koje su najzanimljivija karakteristika ovog rezervata.

Začini život malim stvarima!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite komentar
Unesite ime